Κατηγορίες

Λαζάνια με μανιτάρια και ελαφριά μπεσαμέλ

11/10/2017 20:00, 0 σχόλια

Λαζάνια με μανιτάρια και ελαφριά μπεσαμέλ
Αυτά τα λαζάνια είναι πλούσια σε γεύση αλλά όχι τόσο πλούσια σε θερμίδες όσο νομίζετε. Συνδυάζουν μια ελαφριά μπεσαμέλ με ελαιόλαδο με ένα απλό ραγού μανιταριών και παρμεζάνα. Μια εναλλακτική συνταγή για ένα αγαπημένο φαγητό που θα αρέσει σε όλους.

Υλικά
(για 6 μερίδες)

250 γρ. λαζάνια (που δεν χρειάζονται βράσιμο)
1 φλιτζάνι μανιτάρια πορτσίνι ή σιτάκε, αποξηραμένα
1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
450 γρ. μανιτάρια cremini, κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζάνι φρουτώδες κόκκινο κρασί
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια
120 γρ. παρμεζάνα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 φλιτζάνια γάλα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μια δοσομετρική κούπα και ρίχνουμε πάνω τους 2 φλιτζάνια βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε με το χέρι σε σουρωτήρι πάνω από μπολ, να βγάλουν το υγρό τους, τα ξεπλένουμε μακριά από το μπολ με τα υγρά τους και τα στεγνώνουμε. Τα κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε 1 1/2 φλιτζάνι από τα υγρά τους.
2. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια (και τα φρέσκα) και αλατίζουμε κατά βούληση. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίζουν να μαλακώνουν και να ιδρώνουν (περίπου 5 λεπτά). Ρίχνουμε το κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 με 10 λεπτά. Ύστερα ρίχνουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε μέσα τα υγρά των μανιταριών που κρατήσαμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συχνά για 10-15 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν καλά και υγρά να μειωθούν λίγο παραπάνω από το μισό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον αλάτι αν θέλουμε.
4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3 λεπτά μέχρι να μοιάζει με υγρή άμμο (να μην πάρει χρώμα). Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα. Βάζουμε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην έχει γεύση από αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε. Όσο είναι ζεστή, την αδειάζουμε πάνω στα μανιτάρια.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί πυρέξ απλώνουμε στον πάτο μια λεπτή στρώση από μανιτάρια με μπεσαμέλ. Πάνω τους απλώνουμε μια στρώση λαζάνια, συνεχίζουμε με μανιτάρια-μπεσαμέλ και ολοκληρώνουμε με παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τελειώνοντας με μια στρώση μπεσαμέλ-μανιτάρια και παρμεζάνα στην κορυφή. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά ακόμη. Τα σερβίρουμε ζεστά.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;