Κατηγορίες

Σούπα Τοσκάνης µε φασόλια (ribollita)

10/11/2017 21:00, 0 σχόλια

Σούπα Τοσκάνης µε φασόλια (ribollita)
Φασόλια, λαχανικά και ξερό ψωμί είναι τα βασικά υλικά της διάσημης «ξαναζεσταμένης» σούπας από την Τοσκάνη. Παραδοσιακά, η ribollita γίνεται με cavolo nero (ιταλικό kale/είδος λαχανίδας με ελαφρώς πικρή γεύση), αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό από σπανάκι, λάχανο Σαβοΐας και σέσκουλα ή ό,τι λαχανικά έχετε στο ψυγείο. Είναι πιο νόστιμη την επόμενη ημέρα καθώς οι γεύσεις θα έχουν ενωθεί καλύτερα και θα έχει χυλώσει περισσότερο.

Υλικά
(για 6 άτομα)

1 1/3 φλιτζανιού φασόλια λευκά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
2-3 κλωναράκια θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 μάτσο λαχανίδα kale
1/2 λάχανο Σαβοΐας
150 γρ. σέσκουλα
1 κ.σ. πελτέ (ή 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας)
200 γρ. ψωμί ολικής ή χωριάτικο, μπαγιάτικο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βράζουμε τα φασόλια σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε κρατώντας το νερό τους. Πολτοποιούμε περίπου τα 3/4 των φασολιών στο μπλέντερ και επιστρέφουμε τον πουρέ στο νερό. Τον αφήνουμε στην άκρη. Κρατάμε και τα υπόλοιπα φασόλια στην άκρη.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην καούν.
3. Προσθέτουμε το θυμάρι, λίγο αλάτι, τα υπόλοιπα λαχανικά, τον πελτέ, τον πουρέ φασολιών με το νερό τους και 4 φλιτζάνια νερό επιπλέον. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.
4. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα φασόλια που κρατήσαμε στην άκρη και το ψωμί κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ. με την κόρα. Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για ακόμη 5 λεπτά και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
5. Αφήνουμε τη σούπα στην άκρη για λίγες ώρες. Πριν το σερβίρισμα, την ξαναζεσταίνουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;