Κατηγορίες

Κέικ παπαρουνόσπορου με λεμόνι

Κέικ παπαρουνόσπορου με λεμόνι
Ιδιαίτερο, πεντανόστιμο και αφράτο κέικ με παπαρουνόσπορο και άρωμα λεμονιού. Θα σταθεί επάξια δίπλα στον πρωινό ή απογευματινό καφέ σας, αλλά και με μια μπάλα παγωτό στο πλάι θα ενθουσιάσει σαν επιδόρπιο σε γεύμα.

Υλικά
(για 1 μέτρια μακρόστενη φόρμα)

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
2 κ.σ. μέλι
70 γρ. παπαρουνόσπορο
2 φλιτζάνια αλεύρι για κέικ
1 βανίλια
1/2 κ.γ. αλάτι
1 ¼ φλιτζανιού ζάχαρη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 ασπράδια αυγών
 
Για το γλάσο
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
3 κ.σ. χυμό λεμονιού



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα ζαχαροπλαστικής.
2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τον παπαρουνόσπορο, το γάλα και το μέλι. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε και τη βανίλια.
3. Κοσκινίζουμε σε ένα μικρό μπολ τα ξηρά συστατικά. Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με 1 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά και το γάλα εναλλάξ, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα ξηρά συστατικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
4. Σε ένα διαφορετικό μπολ χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα προσθέτοντας προς το τέλος και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μπολ με τα υπόλοιπα συστατικά με απαλές κινήσεις από έξω προς τα μέσα για να διατηρηθεί το μείγμα ανάλαφρο. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο στη λαδωμένη φόρμα.
5. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι οι άκρες του κέικ να αρχίσουν να ξεκολλούν από τη φόρμα. Δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι έτοιμο μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει στεγνή είναι έτοιμο, διαφορετικά το ψήνουμε για λίγο ακόμα.
6. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει κάπως και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
7. Για να κάνουμε το γλάσο χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού. Απλώνουμε το γλάσο στην κορυφή από το κέικ.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;