Κατηγορίες

Νηστίσιμο τσουρέκι

Νηστίσιμο τσουρέκι
Πανεύκολο, ελαφρύ, γευστικό και αφράτο τσουρέκι για να κάνουμε τη νηστεία απόλαυση! Αυτό το νηστίσιμο τσουρέκι (χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα), δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κανονικό. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά
(για 2 μέτρια τσουρέκια)

500 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
100 γρ. ελαιόλαδο
1½ φακελάκι ξηρή μαγιά
100 γρ. ζάχαρη
χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. μαχλέπι
1 στικάκι βανίλια
½ κ.γ. μαστίχα σκόνη

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη και 4 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε περίπου 20 λεπτά να φουσκώσει.
2. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο του μια λακκούβα και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιών, το μαχλέπι, τη βανίλια, τη μαστίχα και τη διαλυμένη μαγιά από το μπολ. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας λίγο-λίγο το αλεύρι που βρίσκεται στο κέντρο και σιγά-σιγά προχωράμε στο αλεύρι που βρίσκεται πιο έξω. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να προκύψει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι αραιή προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
3. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μα πετσέτα για 2 περίπου ώρες να φουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη τα οποία τοποθετούμε σε 2 ελαφρά λαδωμένα μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
4. Ζυμώνουμε ελαφρά το κάθε κομμάτι ζύμης και πλάθουμε με το καθένα ένα τσουρέκι. Τα αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά να φουσκώσουν λίγο, τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 περίπου λεπτά.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;