Κατηγορίες

Εύκολο τυρόψωμο

Εύκολο τυρόψωμο
Ωραίο και εύκολο ψωμάκι για να συνοδεύσουμε το φαγητό και τις σαλάτες μας, αλλά και για να το απολαύσουμε σκέτο ή με μέλι και βούτυρο στο πρωινό μας. Πειραματιστείτε με ό,τι τυριά έχετε στο ψυγείο σας- το αποτέλεσμα θα είναι νοστιμότατο ούτως ή άλλως!

Υλικά
(για μία μακρόστενη φόρμα)

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ. πιπέρι
120 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο (ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας)
1 φλιτζάνι γάλα (2% ή πλήρες)
1/2  φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λειωμένο
1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα  και πασπαλίζουμε τη βάση της με 1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το πιπέρι καγιέν και το πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα το τσένταρ (ή άλλο της αρεσκείας σας) και με μια λαστιχένια σπάτουλα το ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί καλά από το αλεύρι.
3. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε ελαφρά το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό.
4. Μεταφέρουμε τα υγρά συστατικά από το μέτριο μπολ στα στερεά συστατικά στο μεγάλο μπολ. Τα ανακατεύουμε χαλαρά με τη βοήθεια μιας λαστιχένιας σπάτουλας διπλώνοντας από τις άκρες προς το κέντρο μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
5. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσο-καφετί χρώμα. Δοκιμάζουμε αν το ψωμί είναι έτοιμο μπήγοντας στο κέντρο του τη λάμα από ένα μαχαιράκι. Αν βγει στεγνή τότε το ψωμί είναι έτοιμο.
6. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε το ψωμί.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;