Κατηγορίες

Αγκιναρόπιτα

Αγκιναρόπιτα
Μια ωραία και διαφορετική ανοιξιάτικη σπιτική πίτα με αρωματική γέμιση με αγκινάρες και άλλα νόστιμα υλικά που δένουν υπέροχα μεταξύ τους. Αν σας αρέσουν οι αγκινάρες, τότε σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Υλικά

(για 1 μέτριο ταψί)

700 γρ. αγκινάρες καθαρισμένες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φύλλα κουρού
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
500 ml γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
5 κ.σ. αλεύρι
1/3 κ.γ. αλάτι
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Για την επικάλυψη
1 αυγό χτυπημένο σε 3 κ.σ. γάλα



Εκτέλεση
1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις αγκινάρες μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τις κόβουμε σε κομμάτια.
2. Με τα υλικά για τη μπεσαμέλ ετοιμάζουμε μια παχύρευστη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν πλήρως. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι  και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τη μπεσαμέλ, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
4. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο κουρού έτσι ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα. Απλώνουμε πάνω του το περιεχόμενο του τηγανιού και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο κουρού.  Όση ζύμη προεξέχει την γυρίζουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε ελαφρά σε μερίδες και αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό.
5. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;