Κατηγορίες

Πίτες: 5 + 1 εύκολες κι αγαπημένες συνταγές

Πίτες: 5 + 1 εύκολες κι αγαπημένες συνταγές
Τίποτα δεν μας ξυπνάει καλύτερα το πρωινό της Κυριακής, από τα αρώματα μιας πίτας, που ξεχύνονται από το φούρνο. Είτε είναι μυρωδιές που σας θυμίζουν τα παιδικά σας χρόνια ή το σπίτι της γιαγιάς, είτε απλά λατρεύετε τις πίτες, αυτές είναι οι καλύτερες για να δοκιμάσετε.

1. Κιμαδόπιτα με πράσο

Μοσχομυρωδάτη κιμαδόπιτα με πράσα για το καθημερινό αλλά και για ένα γιορτινό τραπέζι. Η γέμιση της είναι απλή, εσείς όμως, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. 

Υλικά
(για 8 μερίδες)

2 φύλλα σφολιάτας
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4-5 πράσα
150 γρ. ανάμεικτα τυριά (φέτα, κεφαλογραβιέρα κ.ά.), χοντροτριμμένα
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 
1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες. Τα ζεματάμε για 5-8 λεπτά να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ροδίζουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο απλώνοντάς τον με σπάτουλα και διαλύοντας τους σβόλους. Μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τα πράσα, αλατοπίπερο και την πάπρικα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι η γέμιση να μείνει με ελάχιστα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. 
3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά και ανακατεύουμε καλά. 
4. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Αλείφουμε το φύλλο με ελάχιστο ελαιόλαδο, αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και τη στρώνουμε. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και χαράσσουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.



2. Κοτόπιτα με φέτα και μυρωδικά



Μια πίτα πλούσια  σε γεύση, από αυτές που δεν σταματάς στο ένα κομμάτι. Η συγκεκριμένη συνταγή για κοτόπιτα με φέτα και μυρωδικά θα σας κάνει να τη φτιάχνετε ξανά και ξανά και φυσικά θα τη λατρέψει όλη η οικογένεια.

Υλικά
(για 1 μέτριο ταψί)

2 φύλλα χωριάτικη σφολιάτα ή 1 χωριάτικη ζύμη ανοιγμένη σε δύο φύλλα
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
500 γρ. πικάντικη φέτα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού δυόσμο, ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
2-3 αυγά χτυπημένα
150 ml κρέμα γάλακτος light
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο. Όταν το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλατοπίπερο, 3 φλιτζάνια ζεστό νερό και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά.
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας: Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και με τα δάχτυλά μας το ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομματάκια αφαιρώντας κόκαλα και πέτσες. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα χτυπημένα αυγά, την κρέμα γάλακτος και λίγο ακόμη αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά με μια φαρδιά κουτάλα να ενωθούν οι γεύσεις.
4. Απλώνουμε το 1 φύλλο της ζύμης σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Επάνω του στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο γυρίζοντας τις άκρες του προς τα μέσα. Χαράζουμε σε μερίδες την επιφάνεια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και λίγες σταγόνες νερού.
5. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.


3. Πατατόπιτα με πράσο



Εύκολη συνταγή για πατατόπιτα με γεμάτη γεύση, που θα κάνει τη διαφορά σε κάθε τραπέζι. Μια πίτα εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση, φτιαγμένη με απλά υλικά και χωριάτικο φύλλο. Προσθέστε ό,τι μπαχαρικό ή μυρωδικό σας αρέσει, ενώ για πιο ωραία εμφάνιση πασπαλίστε την επιφάνεια της με σουσάμι.

Υλικά
(για 1 ταψί)

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο 
1 κιλό πατάτες
2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
¼ κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. βούτυρο
80 ml γάλα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε και τρίβουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν καλά.
3. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε σε ένα μικρό ταψί. Τις πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να πολτοποιηθούν ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε τη γραβιέρα και κάνουμε ένα τελικό ανακάτεμα.
4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε επάνω το μείγμα της πατάτας και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, κι αυτά λαδωμένα. Γυρίζουμε τα κομμάτια των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί κυλινδρικά προς τα μέσα δημιουργώντας κόθρο. Τα φύλλα που περίσσεψαν τα διατηρούμε στη συντήρηση για την επόμενη πίτα μας.
5. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την πίτα, αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνειά της και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.


4. Πίτα Καισαρείας (παστουρμαδόπιτα)



Σίγουρα την έχετε ακουστά αυτή την μερακλήδικη πίτα ή την έχετε δει σε μενού εστιατορίων. Αν σας αρέσει ο παστουρμάς, αξίζει να δοκιμάσετε να την φτιάξετε και μόνοι σας, αφού δεν απαιτεί χρόνο ούτε κόπο. Μπορείτε να τη φτιάξετε με ζύμη κουρού, αλλά και με σφολιάτα ή με φύλλα κρούστας. 

Υλικά
(για 1 ταψί  25 περίπου  εκατοστών)

2 φύλλα ζύμης κουρού
12-14 φέτες παστουρμά (χωρίς το τσιμένι)
400 γρ. τυρί κασέρι σε λεπτές φέτες
2 φρέσκες ντομάτες
2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού
1 αυγό χτυπημένο με 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε το ταψί. Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις αφήνουμε να στραγγίσουν λίγο από τα υγρά.
2. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί προσέχοντας να καλύψει όλο τον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε πάνω τις φέτες του παστουρμά τη μία κοντά στην άλλη ώστε να καλύψουν όλη τη ζύμη. Συνεχίζουμε με τις μισές φέτες από το κασέρι, τις φέτες ντομάτας, τις πιπεριές και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες κασέρι. Πασπαλίζουμε με πιπέρι. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλο ζύμης και γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης που περισσεύουν προς τα μέσα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία τη ζύμη και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.
3. Ψήνουμε στον φούρνο για 40 περίπου λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.



5. Πίτα λαχανικών με σφολιάτα (pot pie)




Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και τα φαγητά που μοσχοβολάνε ζεστασιά έχουν την τιμητική τους. Ένα τέτοιο φαγητό είναι και αυτή η pot pie, μια αγγλική πίτα με λαχανικά που σκεπάζονται από αφράτη σφολιάτα. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Υλικά
(για 8 μερίδες)

1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 μικρά φινόκιο, ψιλοκομμένα 
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
350 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες 
1 πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες 
1 φλιτζάνι αρακά καταψυγμένο 
1/4 φλιτζανιού φρέσκο σχοινόπρασο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό
1 κ.σ. ξίδι λευκό
1 μεγάλο κρόκο αυγού
1 φύλλο σφολιάτας, αποψυγμένη
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση 
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. 
2. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Μόλις αφρίζει, ρίχνουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι και τα καρότα και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πατάτα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6 λεπτά ακόμα 
3. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με το αλεύρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσεκτικά ρίχνουμε τον ζωμό και το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά. 
4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον αρακά, τα μυρωδικά και το ξίδι, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ. 
5. Χτυπάμε το αυγό με 2 κ.γ. νερό και μία πρέζα αλάτι. 
6. Βάζουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω από τη γέμιση και πιέζουμε περιμετρικά γύρω από τις άκρες του πυρέξ ώστε να κολλήσει. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να χρυσίσει η κρούστα και να κοχλάσει η γέμιση, για 25-30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.



6. Σπανακόπιτα σαν στρούντελ




Η αγαπημένη πίτα της ελληνικής κουζίνας με μια πιο πρωτότυπη εμφάνιση. Φτιάξτε την για να δώσετε μια διαφορετική πινελιά στο τραπέζι σας.

Υλικά 
(για 4 άτομα) 

4 φύλλα ζύμη χωριάτικη
800 γρ. σπανάκι
300 γρ. φέτα
1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
4 αυγά
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμυδάκια, κομμένα μικρά κομμάτια
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το σπανάκι. Το αλτίζουμε ελαφρά και το βάζουμε σε μια λεκάνη να στραγγίξει.
2. Σε ένα τηγάνι ζεαταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε πολύ ελαφρά τα κρεμυδάκια. Ρίχνουμε και το σπανάκι (αφού προηγουμένως με τα χέρια μας το στύψουμε καλά)  και συνεχίζουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη.
3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το περιεχόμενο από το τηγάνι (μαζί με το λάδι), τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τον άνηθο, το τυρί και ελάχιστο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
4. Πάνω σε πάγκο απλώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, βουτυρώνουμε και στρώνουμε πάνω του και το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε κατά μήκος τη μισή γέμιση από το μπολ και διπλώνουμε απαλά κάνοντας ένα ρολό. Κάνουμε δεύτερο ρολό με την υπόλοιπη μισή γέμιση και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι τα στρούντελ να ροδίσουν.
6. Βγάζουμε τα στρούντελ από το ταψί, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;