Κατηγορίες

Σάλτσα μπεαρνέζ (Béarnaise)

19/12/2017 20:00, 0 σχόλια

Σάλτσα μπεαρνέζ (Béarnaise)
Η συνταγή για την κλασική γαλλική σος που συνοδεύει τέλεια το ψητό κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά. Ταιριάζει τέλεια και με φρέσκες τηγανητές πατάτες.

Υλικά
(για 1 φλιτζάνι)

1 κ.σ. συν 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
3 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
2 μεγάλους κρόκους αυγών
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξίδι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι. Σε σιγανή φωτιά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5 λεπτά ακόμη, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Ό,τι μείνει το μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
2. Στο μεταξύ γεμίζουμε το μπλέντερ με ζεστό νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Το μεταφέρουμε σε μια δοσομετρική κούπα.
3. Αδειάζουμε το νερό από το μπλέντερ και το στεγνώνουμε καλά. Ρίχνουμε στο ζεστό και στεγνό μπλέντερ τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και 1 κ.σ. νερό. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό βούτυρο, απορρίπτοντας το στέρεο μέρος στον πάτο της κούπας. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι η σάλτσα μας να γίνει λεία και κρεμώδης.
4. Αδειάζουμε τη σος σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα το κρεμμύδι, το εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι και περισσότερο χυμό λεμονιού εάν θέλουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;