Κατηγορίες

Χταπόδι στιφάδο

Χταπόδι στιφάδο
Κάνουμε στιφάδο το αγαπημένο θαλασσινό, με κρεμμυδάκια, ντομάτα και κρασί. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά νόστιμο. Ένα παραδοσιακό πιάτο με πλούσια γεύση για τη νηστεία και όχι μόνον.

Υλικά
(για 4 άτομα)

1 χταπόδι περίπου 1200 γρ.
700 γρ κρεμμύδια μικρά για στιφάδο καθαρισμένα, ολόκληρα
½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού ξύδι
½ φλιτζανιού ντομάτα στον τρίφτη
2 κ.σ. ντοματοπολτό
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι κρασί (λευκό ή κόκκινο)
1/2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή γλυκιά
1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή
1/4/ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε καλά και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει, προσθέτουμε  το ξύδι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
2. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ντοματοπολτό, την γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε 2-3 φορές.
3. Μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα το χταπόδι στην κατσαρόλα που έχουμε σοτάρει όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 1- 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να είναι έτοιμο το χταπόδι και τα κρεμμύδια. Σταδιακά κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό και ελέγχουμε αν χρειάζεται ζεστό νερό και αλάτι.
4. Όταν το φαγητό μείνει με το λαδάκι του σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;