Κατηγορίες

Λαζάνια άσπρα με γαλοπούλα και μανιτάρια

Λαζάνια άσπρα με γαλοπούλα και μανιτάρια
Ένας διαφορετικός τρόπος να φτιάξουμε λαχταριστά λαζάνια αν προτιμάμε τον κιμά γαλοπούλας. Λιγάκι μπελαδίδικα αλλά χαλάλι τους! Ό,τι πρέπει για το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι.

 Υλικά

(για 6 άτομα)

500 γρ. λαζάνια πλατιά (αυτά που δεν χρειάζονται προβράσιμο)
500 γρ. κιμά από γαλοπούλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
300 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 λίτρο γάλα
60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. βούτυρο συν επιπλέον για το άλειμμα της επιφάνειας και το βουτύρωμα
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι ρεγκάτο τριμμένο
1 φλιτζάνι γκούντα τριμμένo
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πιεί τα υγρά του. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 1½ φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε μέχρι ο κιμάς να είναι έτοιμος.
2. Ετοιμάζουμε μια αραιή λευκή κρέμα: σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε αργά-αργά το γάλα με συνεχές ανακάτεμα. Όταν δούμε ότι η κρέμα αρχίσει να δένει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μέσα λίγη από την αραιή κρέμα. Απλώνουμε πάνω μια σειρά λαζάνια. Αν χρειαστεί σπάμε μερικά για να καλύψουμε τα κενά. Απλώνουμε πάνω τους το 1/3 από την κρέμα που έμεινε, το μισό από το περιεχόμενο του τηγανιού με τα μανιτάρια και τον κιμά γαλοπούλας και πασπαλίζουμε με τα μισά τυριά. Συνεχίζουμε με δεύτερη σειρά λαζάνια, το  άλλο 1/3 από την κρέμα, το άλλο μισό από τα μανιτάρια- γαλοπούλα και τα υπόλοιπα τυριά. Αραιώνουμε με 1 ποτήρι νερό το τελευταίο 1/3 από την κρέμα και το απλώνουμε στην κορυφή.
4. Απλώνουμε 3-4 κ.σ. βούτυρο στην επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και το εσωτερικό να είναι ψημένο.
5. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;