Κατηγορίες

Νόστιμες συνταγές για χορτοφάγους

08/01/2018 13:38, 0 σχόλια

Νόστιμες συνταγές για χορτοφάγους
Χορτοφάγος από επιλογή ή απλά για αποτοξίνωση; Πολλοί πιστεύουν πως αν επιλέξεις αυτό τον τρόπο διατροφικής ζωής, οι επιλογές μειώνονται και η ποικιλία στις γευστικές απόλαυσης αποτελεί πλέον παρελθόν. Προς διάψευση αυτών, πάμε να δούμε μερικές νόστιμες συνταγές.


Μανιτάρια γεμιστά με τυρί κρέμα και ψιλοκομμένα λαχανικά

Υλικά
18 μανιτάρια τύπου champignon de paris, μεγάλα
200γρ. τυρί κρέμα
1 κολοκυθάκι μεγάλο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 μελιτζάνα
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 φλιτζανάκι του καφέ φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Αφαιρείτε από τα μανιτάρια τα κοτσανάκια τους, τα σκουπίζετε με μια βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνετε στην άκρη. Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά, όπως και τα κοτσάνια των μανιταριών. 
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι και ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά να σοταριστούν, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαραθούν. 
3. Τα σβήνετε με το λευκό κρασί, αλατίζετε, πιπερώνετε και ρίχνετε την πάπρικα. Αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά τους, τα βγάζετε και τα αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. 
4. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τυρί κρέμα με τα σοταρισμένα λαχανικά και ύστερα παίρνετε τα μανιτάρια και τα γεμίζετε με το μίγμα του τυριού. Πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά. Τα σερβίρετε ζεστά.



Σούπα με κουνουπίδι και γιαούρτι

Υλικά
1 κουνουπίδι μεσαίου μεγέθους, σε μικρά μπουκετάκια
1 πατάτα καθαρισμένη + κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια ξερού φασκόμηλου, τριμμένα
1 λίτρο ζωμό κότας, χλιαρό
150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ζωμό, το θυμάρι, το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνετε.
2. Μόλις κοχλάσει ο ζωμός, ρίχνετε τους κύβους πατάτας και τα μπουκετάκια από το 
3. Στη συνέχεια, πολτοποιείτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε δόσεις στο μπλέντερ προσθέτοντας και το γιαούρτι και σερβίρετε.



Χορτόπιτα με τραχανά

Yλικά
1 πακέτο παραδοσιακά φύλλα για πίτες
500γρ. σπανάκι καθαρισμένο, σε μικρά κομμάτια
500γρ. χόρτα διάφορα για πίτα (λάπαθα, παπαρούνες, κλπ)
1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
3 πράσα, σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φινόκιο, σε λεπτές φετούλες
4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τραχανά νηστίσιμο από λαχανικά, ή πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε, πλένετε τα σπανάκια και τα υπόλοιπα χόρτα και τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Τα βάζετε όλα σε μια λεκάνη.
2. Μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο τα πράσα μαζί με το φινόκιο, τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι. Όταν μαραθούν τα ρίχνετε στη λεκανίτσα με τα χόρτα και ανακατεύετε καλά, με μια σπάτουλα στην αρχή και με τα χέρια στη συνέχεια, στύβοντάς τα ελαφρά να μαραθούν, Προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι, το μάραθο ή τον άνηθο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε καλά ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα προς ένα και αφήνετε τις άκρες να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνετε μέσα το μίγμα και το απλώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνετε επίσης, και κλείνετε την πίτα τριγύρω.
4. Χαράζετε την επιφάνεια, την αλείφετε με ελαιόλαδο, τη ραντίζετε με λίγο νεράκι, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε την πίτα για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.



Λιγκουίνι πέστο µε λιαστές ντοµάτες

Υλικά
500 γραμ. λιγκουίνι
10 ημίλιαστες ντομάτες σε λάδι
Για το πέστο βασιλικού
2 σκ. σκόρδο
1 φλ. φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλος)
1/2 φλ. φύλλα δυόσμου
3 κ.σ. κουκουνάρι τριμμένο ή αμυγδαλόψυχα (καθαρισμένη και τριμμένη)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. πεκορίνο
1/4 φλ. παρμεζάνα
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ξεκινάμε την μακαρονάδα με πέστο βασιλικού, χτυπώντας σε ένα μπλέντερ τις ντομάτες με το λάδι τους, τα φρέσκα φύλλα του βασιλικού και του δυόσμου και το σκόρδο, μέχρι να πολτοποιηθούν.
2. Μεταφέρουμε το πέστο σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το πεκορίνο, την παρμεζάνα, την αμυγδαλόψυχα, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
3. Βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό για 7-8 λεπτά να γίνουν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε και έτσι όπως στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα πέστο που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και σερβίρουμε.



Σαλάτα με κους κους

Υλικά
1 ½ φλιτζ. κους κους 
2 ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
1 αγγούρι κομμένο σε μικρά καρέ
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρέ
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (με τα φύλλα τους)
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κολίανδρο
2 κ.σ. ξύδι από κρασί
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα με κους κους σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
2.  Προσθέτουμε το κους κους (χωρίς να το μουλιάσουμε). Ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.
3. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με το κους κους. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά των λαχανικών. Το σερβίρουμε δροσερό σαν σαλάτα με τα μπιφτέκια.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;