Κατηγορίες

Εύκολες συνταγές για το εορταστικό τραπέζι

Εύκολες συνταγές για το εορταστικό τραπέζι
Αυτές οι 5 συνταγές θα σας λύσουν τα χέρια στο εορταστικό τραπέζι. Δεν θα περάσετε όλη τη μέρα κλεισμένοι στην κουζίνα και θα ικανοποιήσετε γευστικά τους λίγους και εκλεκτούς φετινούς καλεσμένους σας. 


Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Προετοιμασία 20΄  Μαγείρεμα 40΄

Υλικά
  Περίπου 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  2 μεσαία καρότα σε μέτρια κομμάτια
  2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο ή 1 κουτ. σούπας σκόνη
  1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
  1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρι και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά.
2. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο υγρό από την κατσαρόλα. Οσο υγρό περισσέψει το κρατάμε κατά μέρος.
3. Περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
4. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε. Σερβίρουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με φρεσκοτηγανισμένους σε λίγο λάδι κύβους ψωμιού (κρουτόν). 




Κορμος με κρέμα τυριού και προσούτο
Προετοιμασία 10΄,  Ψυγείο 2 ώρες

Υλικά
600 γρ τυρί κρέμα
100 γρ φέτα (μαλακή)
1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα καπνιστή
4 κουταλιές της σούπας φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά (βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
6 φέτες προσούτο


Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ λιανίζουμε τη φέτα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά
2. Απλώνουμε τις φέτες από το προσούτο πάνω σε μεμβράνη, παράλληλα τη μια δίπλα στην άλλη
3. Βάζουμε το μείγμα του τυριού στη μια άκρη του προσούτο
4. Τυλίγουμε το προσούτο γύρω από το τυρί και κλείνουμε την μεμβράνη στις άκρες σαν καραμέλα
5. Βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για 2 τουλάχιστον ώρες πριν σερβίρουμε.



Ρολάκια μελιτζάνας με γέμιση τυριών
Προετοιμασία 20΄,  Μαγείρεμα 1 ώρα

Υλικά
1 μελιτζάνα
1 φλ. φέτα θρυμματισμένη
1/2 φλ. τυρί κρέμα
2 κ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδου 
1/4 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
8 μπαστουνάκια κόκκινης πιπεριάς
8 μπαστουνάκια πορτοκαλί πιπεριάς
1/3 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
Κρέμα βαλσαμικού
Ελαιόλαδο για επάλειψη
Πιπέρι


Εκτέλεση
1. Κόβουμε την μελιτζάνα σε 8 φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200C μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφετί χρώμα, γύρω στα 35 λεπτά. Αν θέλουμε τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Φυσικά τηγανητές γίνονται πιο νόστιμες.
2. Ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης ανακατεύοντας την φέτα, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, τον πολτό σκόρδου, τον άνηθο και το πιπέρι.
3. Χωρίζουμε το μείγμα σε 8 ίσα μέρη. Τοποθετούμε την γέμιση στην άκρη της μελιτζάνας, βάζουμε από πάνω από ένα μπαστουνάκι κόκκινης και πορτοκαλί πιπεριάς, ένα κλαράκι άνηθο και λίγα καρύδια. Το τυλίγουμε. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε μια πιατελίτσα, περιχύνουμε με λίγη κρέμα βαλσαμικού και ρίχνουμε λίγα ακόμη καρύδια.



Ψητή γαλοπούλα με φρούτα και μυρωδικά
Προετοιμασία 20΄,  Μαγείρεμα 3 ώρες 

Υλικά
1 γαλοπούλα γύρω στα 5 κιλά 
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση 
6 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες και λιωμένες 
6 κλωνάρια θυμάρι
4 κλωνάρια δενδρολίβανο
4 κλωνάρια φασκόμηλο
1 φρέσκο φύλλο δάφνης
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο
3/4 φλιτζανιού μαρμελάδα βερίκοκο
1 1/2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 1/2 κ.σ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο 
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα
3 φλιτζάνια ζωμό γαλοπούλας- κοτόπουλου- ή άλλο ζωμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
1 κ.σ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο 
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μισή ώρα πριν την ψήσουμε. Στεγνώνουμε τη γαλοπούλα καλά και την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα, μέσα σε ένα ταψί. Αλείφουμε εξωτερικά με το ελαιόλαδο και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω. Γεμίζουμε την κοιλιά με το λεμόνι, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το φύλλο δάφνης. Τοποθετούμε θερμόμετρο ψησίματος σε ένα μπούτι της γαλοπούλας. Την ψήνουμε για 2 1/2 ώρες περίπου, ή μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 75 βαθμούς. 
2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα περίπου, να αραιώσει λίγο.   
3. Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μισό γλάσο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου.  Αλείφουμε και με το υπόλοιπο γλάσο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμη, μέχρι η γαλοπούλα να πάρει βαθύ χρώμα και το θερμόμετρο να γράψει 80 βαθμούς. Γέρνουμε τη γαλοπούλα να στραγγίξουν οι χυμοί στο ταψί. Τη μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. 
4. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος από το ταψί. Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας, σε δυνατή φωτιά, και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ξύνοντας τα υπολείμματα στον πάτο του ταψιού. 
5. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο. Αφαιρούμε 3 1/2 φλιτζ. από το υγρό του ταψιού, τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πυκνώσει ελαφρώς η σάλτσα, περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε στη σάλτσα τον μαϊντανό, το φασκόμηλο και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε μια σαλτσιέρα και τη διατηρούμε ζεστή για να τη σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα.



Αρωματική κρέμα στο ποτήρι με βάση από έτοιμα μελομακάρονα
Προετοιμασία 20΄

Υλικά
20 μελομακάρονα (έτοιμα), χοντροσπασμένα
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
2 κρόκοι  αυγών
1 αυγό ολόκληρο
500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
25 ml ανθόνερο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
 

Εκτέλεση
1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τους κρόκους και το αυγό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη).
2. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαφρώς πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ανθόνερο και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρή.
4. Μοιράζουμε τα μελομακάρονα σε 8 - 10 χαμηλά ποτήρια (ανάλογα με το μέγεθος ποτηριών που έχουμε) ή μπολ σερβιρίσματος. Μοιράζουμε την κρέμα με ένα κουτάλι, την απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε το καρύδι.
5. Σερβίρουμε αμέσως ή τις αφήνουμε στο ψυγείο και τις σερβίρουμε δροσερές. καταναλώνονται το ίδιο ευχάριστα.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;