Κατηγορίες

Πίτσα φοκάτσια με ντομάτα και μοτσαρέλα

Πίτσα φοκάτσια με ντομάτα και μοτσαρέλα
Φτιάχνουμε μια νόστιμη πίτσα σε στυλ caprese (μοτσαρέλα, ντομάτα και φρέσκος βασιλικός) με το αγαπημένο ιταλικό ψωμί. Το μυστικό της: αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει δύο φορές. Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Υλικά

(για 4 άτομα)

Για τη ζύμη
3/4 φλιτζανιού συν 2 κ.σ. χλιαρό νερό
1 κ.γ. στιγμιαία μαγιά
1 1/2 κ.γ. άσπρη ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο

Για την επιφάνεια
4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
120 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
1/4 φλιτζανιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε να συνδυαστούν. Με το εξάρτημα του γάντζου και σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο. Μόλις ενωθούν τα υλικά, βάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά, λεία ζύμη που να μην κολλάει.
2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (τουλάχιστον 1 ώρα).
3. Λαδώνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί και απλώνουμε τη ζύμη σε αυτό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη,  τη "τσιμπάμε" σε διάφορα σημεία ώστε να δημιουργήσουμε μικρά λακάκια. Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
4. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τη φοκάτσια για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
5. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς. Τοποθετούμε τις ντομάτες και τη μοτσαρέλα σε διάφορα σημεία. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και βασιλικό και ψήνουμε για 8 ακόμα λεπτά. Την κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;