Κατηγορίες

Ψωμάκια πατάτας

Ψωμάκια πατάτας
Τέλεια μαλακά και αφράτα ψωμάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Ιδανικά για πρωινό αλλά και για όλες τις ώρες.

Υλικά
(για 24 ψωμάκια)

5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/2 φλιτζάνια νερό ζεστό (στους 40-45 βαθμούς)
1/2 φλιτζάνι πατάτες βρασμένες και λιωμένες σε πουρέ
1/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι



Εκτέλεση
1. Στο μπολ ενός μίξερ βάζουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι και τη μαγιά. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το νερό με τις πατάτες, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα αλευριού και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα στη χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια για 3 λεπτά στην υψηλή.
2. Βάζουμε το γάντζο και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι δουλεύοντας όσο χρειάζεται για να χωρίζεται η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ και να γίνει μια μπάλα.
3. Τοποθετούμε την μπάλα ζύμης σε ένα καθαρό μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 με 24 ώρες.
4. Όταν τη βγάλουμε από το ψυγείο, τη χτυπάμε με τη γροθιά μας ελαφρά και τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
5. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 ίσα κομμάτια και σχηματίζουμε μπάλες. Τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους, σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν (να διπλασιαστούν σχεδόν) για περίπου 40 λεπτά.
6. Με ένα πινελάκι αλείφουμε τις κορυφές με ένα αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 16 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: iamafoodblog.com


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;