Κατηγορίες

Ριζότο με σπαράγγια, καβούρι και γκρεμολάτα πορτοκαλιού

Ριζότο με σπαράγγια, καβούρι και γκρεμολάτα πορτοκαλιού
Ένα πιάτο που ενώνει μοναδικά τη θάλασσα με τη γη, δημιουργώντας μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων. Μια συνταγή που θα βάλει τη δική της μοναδική πινελιά σε μια ξεχωριστή ημέρα. 


Υλικά
(για 4 άτομα)

1 λίτρο ζωμό κότας
1 1/2 φλιτζάνια νερό
450 γρ. σπαράγγια
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
350 γρ. ρύζι για ριζότο (όπως arborio)
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 1/4 κ.γ. αλάτι
250 γρ. καβουρόψιχα
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού (από μισό πορτοκάλι), τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, πετώντας τα σκληρά μέρη τους. Κόβουμε τα κοτσάνια σε μικρές φέτες και τις κορυφές σε μήκος περίπου 2 εκ. 
2. Ζεσταίνουμε τον ζωμό μαζί με το νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια να βράσουν για 4 λεπτά περίπου. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα σπαράγγια από τον ζωμό, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε με κρύο νερό και στραγγίζουμε. Αφήνουμε τον ζωμό να σιγοβράζει.
3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώνουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά.
4. Ρίχνουμε το αλάτι και το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να το πιει. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι από τον ζεστό ζωμό και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τμηματικά τον υπόλοιπο ζωμό, αφήνοντας να απορροφηθεί κάθε φορά, πριν προσθέσουμε περισσότερο. Μαγειρεύουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αρκετά, για 25 με 30 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο περισσότερο ζωμό ή νερό, για να αποκτήσει το ριζότο κρεμώδη υφή.
5. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, την καβουρόψιχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σκόρδο, το μαϊντανό και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν καλά. Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;