Κατηγορίες

Αγκινάρες γεμιστές με ψωμί και παρμεζάνα

16/04/2018 23:00, 0 σχόλια

Αγκινάρες γεμιστές με ψωμί και παρμεζάνα
Αν σας αρέσουν οι αγκινάρες, αυτή είναι μια ωραιότατη συνταγή για να τις απολαύσετε διαφορετικά σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως αν θέλετε κάτι ελαφρύ. Η γέμιση με τραγανά ψίχουλα ψωμιού, παρμεζάνα και μαιντανό, δίνει άλλη διάσταση στο ταπεινό λαχανικό της άνοιξης.

Υλικά

(για 3 άτομα)

6 μέτριες αγκινάρες ολόκληρες
2 λεμόνια συν το ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
3 χοντρές φέτες μπαγιάτικου ψωμιού χωρίς την κόρα
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα χοντρά εξωτερικά φύλλα, το χοντρό κοτσάνι και κόβουμε με ένα μαχαίρι οριζόντια την κορυφή τους με τα μυτερά άκρα.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και το 1 λεμόνι κομμένο στα δύο και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε προσεχτικά λίγο από το εσωτερικό τους μέρος με το χνούδι.
3. Μουσκεύουμε το ψωμί, το πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας να στραγγίσει και το θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το θρυμματισμένο ψωμί μέχρι να γίνει τραγανό.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα λαδιού, το ψωμί από το τηγάνι, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, το σκόρδο, το χυμό του ενός λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
5. Τοποθετούμε τις αγκινάρες σε  ένα μικρό ταψί, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στον φούρνο για 45 περίπου λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;