Κατηγορίες

Τάρτα με λουκάνικο και πράσο

04/12/2018 18:00, 0 σχόλια

Τάρτα με λουκάνικο και πράσο
Σούπερ νόστιμη τάρτα με χωριάτικο λουκάνικο, πράσο και τυριά που συνδυάζεται καταπληκτικά με σαλάτα και γίνεται πλήρες γεύμα. Αν δεν έχετε χρόνο για τη σπιτική ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια έτοιμη ζύμη τάρτας.

Υλικά
(για 1 μέτρια τάρτα)

Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
3-4 κ.σ. κρύο νερό
Για τη γέμιση
2 μέτρια πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες (μόνο το άσπρο τμήμα τους)
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 λουκάνικο χωριάτικο (250 γρ. περίπου) κομμένο σε λεπτές φέτες
2 αυγά
150 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
200 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
1 κ.σ. θυμάρι τριμμένο
1/2 κ.σ. ρίγανη τριμμένη
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση

1. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα. Προσθέτουμε  και το κρύο νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Την πατάμε να ανοίξει σε δίσκο, καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί για τάρτες και απλώνουμε το φύλλο, να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε αρκετά σημεία, καλύπτουμε την επιφάνειά της με ξερά φασόλια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πετάμε τα ξερά φασόλια.
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν ρίχνουμε και το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
5. Απλώνουμε πάνω στη βάση της τάρτας τα πράσα και το λουκάνικο από το τηγάνι, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι, το κασέρι και τη γραβιέρα. Περιχύνουμε με τα αυγά και την κρέμα γάλακτος από το μπολ.
6. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδοκοκκινίσει και να πήξει εσωτερικά.
7. Αφήνουμε για 10 λεπτά την τάρτα να κρυώσει, την κόβουμε και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;