Κατηγορίες

Λαζάνια με κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί

Λαζάνια με κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί
Το αγαπημένο μας φαγητό σε μια εναλλακτική εκδοχή με λαχταριστή γέμιση από πουρέ κολοκύθας και κρεμώδες τυρί. Ένα νόστιμο και πλούσιο πιάτο για όλη την οικογένεια ή για μια καλή παρέα στα γιορτινά τραπέζια μας.

Υλικά

(για 8 άτομα)
500 γρ. ζυμαρικά λαζάνια
½ φλιτζάνι  ψίχουλα ψωμιού
½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
 
Για τη μπεσαμέλ
1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζανιού αλεύρι
3 φλιτζάνια πλήρες γάλα
2 κ.σ. κρεμώδες τυρί κατσικίσιο (ή μασκαρπόνε)
½  κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση
850 γρ. πουρέ κολοκύθας
1 κ.σ. φρέσκα φύλλα θυμαριού
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
1/6  κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού
½ φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
¼ φλιτζανιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα
¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κρεμώδες κατσικίσιο τυρί
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ελαφρώς αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά (αν χρειάζονται βράσιμο) για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Τα σουρώνουμε ξανά, τα μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να παίρνει καφετί χρώμα. Προσθέτουμε τότε το γάλα, το κατσικίσιο τυρί, αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρά και να γίνει κρεμώδης, περίπου 8-10 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα.
3. Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τον πουρέ κολοκύθας, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το μοσχοκάρυδο, τα ψίχουλα ψωμιού, το μασκαρπόνε, την παρμεζάνα, την καστανή ζάχαρη, το κατσικίσιο τυρί και αλατοπίπερο.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μέτριο λαδωμένο ταψί (32 Χ 22 περίπου), απλώνουμε το 1/3 του μείγματος της κολοκύθας από το μπολ. Καλύπτουμε με μια στρώση λαζάνια τοποθετημένα δίπλα-δίπλα έτσι ώστε το ένα να πατάει ελαφρά πάνω στο άλλο. Απλώνουμε από πάνω ακόμη 1/3 από τη γέμιση κολοκύθας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, λαζάνια-γέμιση κολοκύθας-λαζάνια, κάνοντας δηλαδή 3 στρώσεις λαζάνια με δύο στρώσεις ενδιάμεσα γέμισης κολοκύθας. Στην κορυφή πάνω από τα λαζάνια απλώνουμε την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού και παρμεζάνα και καλύπτουμε με λαδωμένο αλουμινόχαρτο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;