Κατηγορίες

Ψωμί γεμιστό με πέστο

Ψωμί γεμιστό με πέστο
Φτιάξτε ένα γεμιστό ψωμάκι με αρωματικό πέστο βασιλικού για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους καλεσμένους. Δεν θα μείνει ψίχουλο!

Υλικά
(για 2 ψωμιά)

3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
4 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού γάλα
4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
1 κ.σ. αλάτι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο αυγό
1 κ.γ. νερό

Για το πέστο
2 1/2 φλιτζάνια φύλλα βασιλικού
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 1/2 φλιτζάνια παρμεζάνα, τριμμένη
ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
1/2 φλιτζάνι ψημένο κουκουνάρι
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο



Εκτέλεση
1. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 20 με 40 δευτερόλεπτα να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5-6 λεπτά και να αφρίσει.
2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. Δεν το αφήνουμε όμως να βράσει. Το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Ρίχνουμε το γάλα, το ελαιόλαδο και το αλάτι στο μπολ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε σταδιακά 4 φλιτζάνια αλεύρι, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ, βάζουμε το γάντζο και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό. Συνεχίζουμε σε μέτρια ταχύτητα και ζυμώνουμε για ακόμη 5-7 λεπτά. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι λεία και ελαστική. Για να τσεκάρουμε τη ζύμη, σταματάμε το μίξερ, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το τραβάμε απαλά. Θα πρέπει να μη σκίζεται εύκολα.
4. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και στη συνέχεια το σκεπάζουμε με μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό περιβάλλον για 1 έως 1 και 1/4 της ώρας μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.
5. Φτιάχνουμε το πέστο: Στο μπλέντερ ή στο μούλτι, χτυπάμε μαζί το βασιλικό, το σκόρδο, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού και το κουκουνάρι. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο. Μπορούμε να το φτιάξουμε έως και 2 μέρες νωρίτερα, να το διατηρήσουμε στο ψυγείο και να το αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσουμε.
6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Χτυπάμε το αυγό με το νερό σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
7. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε αρχικά στα δύο και στη συνέχεια κόβουμε κάθε κομμάτι σε τρία ίσα μέρη. Ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε τετράγωνο 20 εκ. περίπου. Με μία σπάτουλα, απλώνουμε 3 κ.σ. από το πέστο, αφήνοντας περίπου 1,5 εκ. ελεύθερο στην άκρη που είναι προς τη μεριά μας. Με ένα πινελάκι αλείφουμε με λίγο αυγό την άκρη. Τυλίγουμε προσεκτικά και όσο πιο σφιχτά μπορούμε τη ζύμη σε κύλινδρο. Πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν με τα δάχτυλά μας. Ρολάρουμε απαλά μπρος-πίσω τον κύλινδρο πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει περίπου 25 εκ. σε μήκος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη. Θα πρέπει να έχουμε έξι κυλίνδρους, τρεις για κάθε ψωμί.
8. Τοποθετούμε τρεις κυλίνδρους πάνω στη λαδόκολλα και με ένα μακρύ, κοφτερό μαχαίρι  κάνουμε στον καθένα μία βαθιά τομή κατά μήκος, χωρίς όμως να κόψουμε μέχρι κάτω. Στη συνέχεια πλέκουμε τους κυλίνδρους σε πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κυλίνδρους ζύμης. Αφήνουμε τουλάχιστον 7-8 εκατοστά απόσταση ανάμεσά τους στο ταψί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
9. Μόλις φουσκώνουν, αλείφουμε τα ψωμιά με αυγό και βάζουμε το ταψί στη μέση του φούρνου. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, γυρίζουμε το ταψί από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν στο ταψί για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;