Κατηγορίες

Τάρτα με σπανάκι, κρεμμύδι και βάση από πολέντα

Τάρτα με σπανάκι, κρεμμύδι και βάση από πολέντα
Μια ιδιαίτερη τάρτα, φτιαγμένη όχι με την κλασική ζύμη, αλλά με πολέντα, δηλαδή βρασµένο καλαµποκίσιο σιµιγδάλι. Είναι νοστιμότατη και τρώγεται ζεστή ή και κρύα.

Υλικά
(για 8 άτομα)

Για τη βάση
150 γρ. πολέντα (χοντρό σιμιγδάλι καλαμποκιού)
25 γρ. βούτυρο
75 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση
5 μεγάλα αυγά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
150 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι
100 γρ. μοτσαρέλα, θρυμματισμένη
100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
100 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος



Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε την πολέντα σε μια κατσαρόλα με 600 ml αλατισμένο νερό που βράζει. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς για 3-5 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί το νερό και το μείγμα να δέσει και να πήξει αρκετά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο, την παρμεζάνα και ένα αυγό.
2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη ταρτιέρα, το απλώνουμε και πιέζουμε με μια σπάτουλα να γίνει επίπεδο, αφήνοντας περισσότερο στις άκρες. Αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια με τα χέρια μας ή με μια σπάτουλα πιέζουμε το μείγμα να καλύψει και τα τοιχώματα. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να στεγνώσει.
3. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπανάκι και 2 κ.σ. νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να φύγουν τα περιττά υγρά.
4. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το σπανάκι, το κρεμμύδι, τη μοτσαρέλα, το κίτρινο τυρί, το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε το μείγμα  πάνω στη βάση στην ταρτιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου (μπορεί να χρειαστεί να καλύψουμε με αλουμινόχαρτο τα τελευταία 5 λεπτά αν παίρνει πολύ χρώμα).
5. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;