Στήθος κοτόπουλο με καρύδια, πράσα και ζαχαρωμένο λεμόνι

Ένας ακόμη πρωτότυπος τρόπος να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο. Πιάτο ντελικάτο, με αναπάντεχα εύστοχους συνδυασμούς γεύσεων.
Υλικά
(για 4 άτομα)
4 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο και πέτσα
2 πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος μόνο, πλυμένα και χοντροκομμένα
1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 διατηρημένο λεμόνι, χωρίς τη σάρκα, η φλούδα κομμένη σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ψημένα καρύδια για το γαρνίρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα πράσα και μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με 1 κ.σ. νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σιροπιάσει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε στα πράσα και διατηρούμε το μείγμα ζεστό.
3. Σε ένα μπολ χτυπάμε το ξίδι, το σχοινόπρασο, τον άνηθο και το εστραγκόν με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Γυρίζουμε πλευρά και μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά περίπου.
5. Μεταφέρουμε τα πράσα στα πιάτα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, γαρνίρουμε με τα καρύδια και σερβίρουμε.
Υλικά
(για 4 άτομα)
4 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο και πέτσα
2 πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος μόνο, πλυμένα και χοντροκομμένα
1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 διατηρημένο λεμόνι, χωρίς τη σάρκα, η φλούδα κομμένη σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ψημένα καρύδια για το γαρνίρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα πράσα και μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με 1 κ.σ. νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σιροπιάσει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε στα πράσα και διατηρούμε το μείγμα ζεστό.
3. Σε ένα μπολ χτυπάμε το ξίδι, το σχοινόπρασο, τον άνηθο και το εστραγκόν με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Γυρίζουμε πλευρά και μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά περίπου.
5. Μεταφέρουμε τα πράσα στα πιάτα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, γαρνίρουμε με τα καρύδια και σερβίρουμε.