Κατηγορίες

Κλασικά λαζάνια αλά μπολονέζ

Κλασικά λαζάνια αλά μπολονέζ
Καθημερινές και εναλλακτικές προτάσεις, έξυπνες παραλλαγές κλασικών φαγητών, εύκολες και γρήγορες. Ετοιμαστείτε να δώσετε μία νέα σπιρτάδα στο μεσημεριανό σας με ενδιαφέρουσες τσαχπινιές, για να μη χορταίνετε να μαγειρεύετε. 


Υλικά

για (6-8 άτομα)

1 πακέτο λαζάνια (που δεν χρειάζονται βράσιμο)
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ. κιμά χοιρινό
80 γρ. παντσέτα, σε πολύ ψιλά κομμάτια
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 σέλερυ
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ζωμό κότας (από κύβο)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα πλήρες
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι & πιπέρι



Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι. Ρίχνουμε την πανσέτα και τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά και τους διαλύουμε με την ξύλινη σπάτουλα για να μην είναι σβολιασμένοι. Μόλις πάρουν καφετί χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου1 ώρα, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ζωμό.
2. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει χυλός ομογενοποιημένος. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαφρώς πηχτή σάλτσα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Αν δεν μας αρέσουν τα λαζάνια να είναι σκληρά, τα ζεματάμε για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό που βράζει. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε το 1/4 της μπεσαμέλ και την σκεπάζουμε με 4 λαζάνια. Καλύπτουμε με το 1/3 του μείγματος του κιμά, ρίχνουμε μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ολοκληρώνουμε με παρμεζάνα τριμμένη.
4. Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσει η επιφάνεια. Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;