Κατηγορίες

Ζύμη για φρέσκα ζυμαρικά

25/02/2019 15:00, 0 σχόλια

Ζύμη για φρέσκα ζυμαρικά
Τι καλύτερο από το να μαγειρέψουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά που έχουμε φτιάξει μόνοι μας; Ιδού μια βασική συνταγή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους φρέσκια πάστα. Χρησιμοποιήστε αλεύρι τύπου 00- το ιταλικό αυτό αλεύρι είναι πιο ψιλοαλεσμένο, κάνοντας τη ζύμη ευκολοδούλευτη και δίνοντας ζυμαρικά πιο ελαφριά και με ωραία υφή.

Υλικά

(για 450 γρ./ 3 ή 4 μερίδες)

300 γρ. (2 φλιτζάνια συν 3 ½ κ.σ.) αλεύρι τύπου 00
6 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1/4 φλιτζάνι νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το άνοιγμα της ζύμης



Εκτέλεση
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια κωνική στοίβα πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας ή σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ. Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο της.
2. Ρίχνουμε τους κρόκους μαζί με λίγο νερό στη λακκούβα και με ένα πιρούνι αρχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά ενώ τα ανακατεύουμε με το αλεύρι. Σταδιακά προσθέτουμε όλο και περισσότερο αλεύρι από τα εσωτερικά τοιχώματα, καθώς και νερό αν η ζύμη μας πάει να στεγνώσει.
3. Μόλις η ζύμη αρχίσει να γίνεται μια μάζα τη μεταφέρουμε σε μια στεγνή επιφάνεια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος της παλάμης, για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και συμπαγή ζύμη. Την καλύπτουμε με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα. Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για να τη χρησιμοποιήσουμε μέσα στις επόμενες 12 ώρες.
4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες. Τις πατικώνουμε λίγο με το χέρι μας και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρυθμίζουμε τη μηχανή ζυμαρικών στο μεγαλύτερο πάχος και περνάμε το πρώτο κομμάτι ζύμης από τη μηχανή 4 ή 5 φορές. Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο αλεύρι. Το περνάμε πάλι από τη μηχανή στο αμέσως λεπτότερο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, περνώντας τη ζύμη διαδοχικά από κάθε βαθμίδα της μηχανής, μέχρι να έχουμε ένα φύλλο λείο και όσο λεπτό θέλουμε. Κάνουμε το ίδιο με την άλλη μπάλα ζύμης. Τέλος, καλύπτουμε τα φύλλα ζύμης με μια νωπή πετσέτα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;