Κατηγορίες

Χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με κιμά

Χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με κιμά
Φτιάξε τα δικά σας ραβιόλια, γεμίστε τα με αρωματικό κιμά και εντυπωσιάστε με τις μαγειρικές σας ικανότητες. Τα σπιτικά έχουν άλλη γεύση....Απολαύστε τα σκέτα, με λιωμένο βούτυρο και παρμεζάνα ή με μια σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί. 

Υλικά
(για 4 άτομα)

Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
3 αυγά

Για τη γέμιση
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
1/3 κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ.τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
½ κ.σ. ντοματοπολτός (προαιρετικά)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας (προαιρετικά)
4 κ.σ. παρμεζάνα



Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:  Σε μία ρηχή και πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι τον κιμά πατώντας τον με το πιρούνι για να μην μείνουν σβώλοι. Μετά από 5-6 λεπτά ρίχνουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, 3 φλιτζάνια ζεστό νερό, τον ντοματοπολτό (προαιρετικά) και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 40 περίπου λεπτά μέχρι να είναι έτοιμος και να μείνει με το λάδι του.
2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε το αλεύρι σε μια επίπεδη επιφάνεια (κατά προτίμηση μαρμάρινη), κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα χτυπημένα τα αυγά. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας (ξεκινώντας από το κέντρο) μέχρι να προκύψει μια ελαστική ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε νερό, αν είναι πολύ νερουλή προσθέτουμε αλεύρι. Τη βάζουμε σε γυάλινο μπολ, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και με τον κόφτη την κόβουμε σε παραλληλόγραμμα 4 επί 6 εκ.
Αν η γέμιση είναι πολύ λαδερή μπορούμε να προσθέσουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ½ κ.σ. γέμιση, με ένα πινέλο αλείφουμε τις άκρες  με το χτυπημένο αυγό και διπλώνουμε στα δύο το κομμάτι της ζύμης ώστε να σχηματιστεί περίπου τετράγωνο . Πιέζουμε με ένα πιρούνι γύρω – γύρω ώστε  να κολλήσουν οι άκρες .
Βράζουμε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά και τα σερβίρουμε με λιωμένο βούτυρο και παρμεζάνα ή σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;