Κατηγορίες

Σάλτσα πέστο με 4 τρόπους

Σάλτσα πέστο με 4 τρόπους
Από τις πιο αγαπημένες σάλτσες για ζυμαρικά, που ταιριάζει όμως ωραία και με ψητά λαχανικά, κρέας, ψάρι, σαλάτες και πολλά άλλα. Εύκολα και γρήγορα, μπορεί να προσθέσει μια ξεχωριστή γεύση ακόμα και στο πιο απλό πιάτο. Ακολουθούν μία κλασική συνταγή και μερικές ιδέες για να πειραματιστείτε στα καθημερινά σας γεύματα. 

Κλασικό πέστο βασιλικού

Υλικά
(για 1 φλιτζάνι περίπου)

2 μεγάλες χούφτες βασιλικού
1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι ψημένο
ξύσμα και χυμό από 1 μικρό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
περίπου 1/4-1/2 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι



Παραλλαγές

1 χούφτα βασιλικού και 1 χούφτα από ένα από τα παρακάτω:
δυόσμο 
κόλιαντρο
μαϊντανό
ρόκα
σπανάκι

1 χούφτα βασιλικό και περίπου 1 φλιτζάνι από οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

λάχανο κέιλ (το ζεματάμε πρώτα)
κολοκυθάκια (ωμά, κομμένα σε κύβους)
καρδιές αγκινάρας
λιαστές ντομάτες
ψητή κόκκινη πιπεριά
μισό αβοκάντο
στελέχη πράσινων λαχανικών (βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν)

Αντί για κουκουνάρι με:
καρύδια
φιστίκια Αιγίνης
αμύγδαλα
πεκάν
φουντούκια
(προτιμάμε ανάλατους ξηρούς καρπούς. Τους καβουρδίζουμε  ελαφρώς και αφήνουμε να κρυώσουν).

Μερικά έξτρα υλικά

παρμεζάνα
νιφάδες κόκκινου πιπεριού
διατροφική μαγιά
ψητό σκόρδο αντί για ωμό
μια σταγόνα ξύδι μπαλσάμικο (ή περισσότερο αν δεν χρησιμοποιούμε λεμόνι)
μια σταγόνα μέλι (αν έχει πολύ όξινη γεύση)



Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ελαιόλαδο. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το μπλέντερ σε λειτουργία. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο περισσότερο από κάποιο από τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή γεύση.

Tips
Ιδανικά, το πέστο φτιάχνεται στο γουδί για να μένουν όσο το δυνατό περισσότερο αναλλοίωτα τα συστατικά του.
Για πέστο με πιο λεία υφή, ρίχνουμε λίγο παραπάνω ελαιόλαδο.
Μπορούμε να το φτιάξουμε έως και 3 μέρες νωρίτερα και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο σε ένα σφραγισμένο δοχείο.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;