Κατηγορίες

Ριζότο κολοκύθας με σαφράν

12/10/2017 17:00, 0 σχόλια

Ριζότο κολοκύθας με σαφράν
Το ριζότο μας αρέσει πολύ, ειδικά όταν φτιάχνεται με ιδιαίτερα εποχιακά υλικά. Στη συγκεκριμένη συνταγή η πορτοκαλί κολοκύθα δένει υπέροχα με το ντελικάτο σαφράν δίνοντάς μας ένα χρυσαφένιο και ζουμερό φθινοπωρινό πιάτο.

Υλικά
(για 6 άτομα)

450 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.
750 γρ. ρύζι Αρμπόριο
1 λίτρο νερό ζεστό
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1/2 κ.γ. σαφράν
15 γρ. ανάλατο βούτυρο κρύο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
λίγη παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αν κολλάει η κολοκύθα στον πάτο, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό νερό. Ύστερα, ρίχνουμε το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι η κολοκύθα να αρχίσει να μαλακώνει.
2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα συνδυάζουμε περίπου 1 φλιτζάνι ζεστό νερό με το ζωμό λαχανικών και το σαφράν. Ζεσταίνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια το κρατάμε στην άκρη διατηρώντας το ζεστό.
3. Σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα κολοκύθας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος με το ζωμό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό και νερό εναλλάξ, αφήνοντας το ρύζι να πιει τα υγρά στο ενδιάμεσο.
4. Μαγειρεύουμε μέχρι γίνει κρεμώδες αλλά το ρύζι να κρατάει λίγο στο δόντι, περίπου 25 λεπτά. Τέλος, ανακατεύουμε το βούτυρο, μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα και σκορπίζουμε από πάνω λίγη παρμεζάνα αν επιθυμούμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;