Κατηγορίες

Φοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανο

Φοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανο
Λατρεμένο ψωμάκι με απλούστατα υλικά και υπέροχη γεύση, που θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ ή ορεκτικό. Το δενδρολίβανο δίνει μια διαφορετική νότα.



Υλικά
(για 8 άτομα)

4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.γ. μαγιά ξηρή 
2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
2 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
24 ελιές (μαύρες ή πράσινες), χωρίς το κουκούτσι και κομμένες στη μέση 
1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο 



Εκτέλεση 
1. Αδειάζουμε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διαλυθεί η μαγιά, περίπου 10 λεπτά.
2. Προσθέτουμε 4 1/4 φλιτζάνια αλεύρι και 2 κ.γ. αλάτι στο μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε να συνδυαστούν καλά. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη, 10 λεπτά περίπου, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ και τη βάζουμε μέσα. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του, περίπου 1 1/2 ώρες. Στη συνέχεια, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, την ξανακάνουμε μπάλα και τη βάζουμε στο ίδιο μπολ. Καλύπτουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί ο όγκος, περίπου 45 λεπτά (ή και λιγότερο). 
3. Αλείφουμε ένα ταψί (διαστάσεων 25 x 38 εκ. περίπου) με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και τη μεταφέρουμε στο ταψί, πιέζοντάς τη απαλά με τις παλάμες μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σκορπίζουμε ομοιόμορφα από πάνω τις ελιές και το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, χωρίς να σκεπάσουμε, για περίπου 25 λεπτά. 
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 βαθμούς. Πιέζουμε τα δάχτυλά μας στη ζύμη, να σχηματιστούν εσοχές. Ψήνουμε το ψωμί για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. 




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;