Κατηγορίες

Αγκινάρες αλά ρομάνα

Αγκινάρες αλά ρομάνα
Δοκιμάστε το αγαπημένο λαχανικό σε αυτήν την παραδοσιακή και απλή ιταλική συνταγή που απαιτεί ελάχιστα υλικά και δίνει ένα ιδιαίτερης νοστιμιάς, αρωματικό πιάτο.

Υλικά 
(για 4-6 άτομα) 

6 μεγάλες φρέσκιες αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση 
1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το τέλος)
10 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες 
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο 
2 φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί
1½ φλιτζάνια νερό
1 κ.γ. νιφάδες τσίλι (ή περισσότερο κατά βούληση)
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση 
1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφαιρούμε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Αφού τις καθαρίσουμε, τις κρατάμε μέσα σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. 
2. Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λεμόνι και τον δυόσμο. 
3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις αγκινάρες με το κεφάλι τους προς τα κάτω και αλατίζουμε.
4. Ρίχνουμε το νερό και το κρασί, ώστε να καλύψουν σχεδόν τις αγκινάρες. Προσθέτουμε και τις νιφάδες τσίλι. Βάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μετά χαμηλώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις αγκινάρες να μαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
5. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τις μαγειρεμένες αγκινάρες σε ένα πιάτο και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και πιπέρι. 
6. Σερβίρουμε τις αγκινάρες όπως είναι ή πάνω σε μπρουσκέτα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;