Κατηγορίες

Μελιτζάνες με Παρμεζάνα

Μελιτζάνες με Παρμεζάνα

Σίγουρα υπάρχει λόγος, που οι Μελιτζάνες με Παρμεζάνα αποτελούν ένα κλασικό - σταθερή αξία – πιάτο στην Ιταλική κουζίνα! Οι παναρισμένες φέτες μελιτζάνας καλύπτονται με μπόλικη μοτσαρέλα, παρμεζάνα, βασιλικό, σάλτσα ντομάτας και ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν τραγανή κρούστα απόλαυσης. 

 

Υλικά
(για 8 άτομα)

1 κιλό (περίπου 2 μεγάλες) μελιτζάνες

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο

1 κονσέρβα 800 γρ. καθαρισμένες ντομάτες σε κύβους, (κρατήστε τον χυμό)

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 - 1/2 φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού

1 - 1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα 

1/4 του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (και επιπλέον για να λαδωθούν τα ταψιά)

680 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

 

1. Ετοιμάστε τις μελιτζάνες: Κόψτε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 -1 εκ. Αφήστε τις σε μια σχάρα ή ένα ταψί. Αλατίστε ελαφρά και από τις δύο πλευρές της. Αφήστε τις φέτες να ξεκουραστούν και να απελευθερώσουν την υγρασία τους για περίπου 2 ώρες.

2. Φτιάξτε τη σάλτσα: Ζεστάνετε μία κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε ανακατεύοντας σιγά σιγά για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει. Προσθέστε τις ντομάτες. Αυξήστε τη θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση, μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Στην συνέχεια βάζουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και βγάλτε από τη φωτιά.

3. Μοιράζουμε σε ρηχά πιάτα τα υπόλοιπα υλικά: Αναμείξτε 1 - 1/2 φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού με 1/4 του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα και βάλτε τα σε ένα ρηχό μπολ. Σε ένα άλλο ρηχό μπολ βάζουμε το αλεύρι. Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα άλλο μπολ.

4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου

5. Αλείψτε με ελαιόλαδο  το ταψί που θα ψήσουμε τις μελιτζάνες. Παίρνεται μία μια φέτα από τις μελιτζάνες μας και βουτήξτε πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στα χτυπημένα αυγά και τέλος στο μείγμα από ψίχουλα και παρμεζάνα. Τοποθετήστε τις στο λαδωμένο ταψί. Περιχύστε με λίγο λάδι κάθε φέτα που τοποθετείτε στο ταψί.

6. Αν σας περίσσεψε μείγμα με ψίχουλα και παρμεζάνα το ρίχνεται από πάνω. Μαγειρέψτε για περίπου 20 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου, γυρίζοντας τις φέτες ανάποδα στα μισά του χρόνου, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανό χρώμα. Βγάλτε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν.

7. Αλείψτε 1/2 της σάλτσας ντομάτας (αυτήν που κρατήσαμε) σε ένα πυρέξ 23x33 εκ. Τοποθετήστε τις όσες μελιτζάνας χωρέσουν σε μια στρώση πάνω στη σάλτσα. Απλώστε από πάνω τη μισή από την τριμμένη μοτσαρέλα, 1/3 του φλιτζανιού τυρί παρμεζάνα και από πάνω βάζουμε, επίσης όσες μελιτζάνες χωρέσουν. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το πυρέξ και στο τέλος, καλύψτε με την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και την υπόλοιπη μοτσαρέλα.  Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να χρυσίσει η κρούστα του φαγητού μας.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;