Κατηγορίες

Φοκάτσια με σταφύλια

25/09/2018 19:00, 0 σχόλια

Φοκάτσια με σταφύλια
Γλυκά μαύρα σταφύλια, φρέσκο δενδρολίβανο και άφθονο ελαιόλαδο κάνουν αυτή τη φοκάτσια μοναδική. Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε τα σταφύλια με πολλούς τρόπους στην κουζίνα σας, τότε θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή.

Υλικά

3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
2 κ.σ. γάλα, ελαφρώς ζεσταμένο
1 1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι μαύρα σταφύλια (ή κόκκινα), κομμένα στη μέση
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.σ. χοντρή ζάχαρη
1-2 κ.γ. χοντρό αλάτι (κατά βούληση)



Εκτέλεση
1. Στο μπολ του μίξερ αναμιγνύουμε με το φτερό το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα μέχρι να αφρίσει (περίπου 10 λεπτά). Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα. Αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε το γάντζο, δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα και ζυμώνουμε τη ζύμη για 8 λεπτά ακόμη.
2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο, λαδωμένο μπολ και αλείφουμε την επιφάνεια με επιπλέον ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 με 2 ώρες.
3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί (ή δύο μικρά), τοποθετούμε στο ταψί τις μπάλες ζύμης και αλείφουμε το πάνω μέρος με ελαιόλαδο. Το αφήνουμε στην άκρη, ελαφρά σκεπασμένο με πετσέτα, για 20 λεπτά.
4. Με λαδωμένα δάχτυλα δίνουμε κυκλικό σχήμα με διάμετρο 20-22 εκ. σε κάθε μπάλα ζύμης. Σκεπάζουμε ξανά με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Αλείφουμε το πάνω μέρος της ζύμης με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα σταφύλια, τα οποία πατάμε καλά μέσα στη ζύμη,  και σκορπίζουμε από πάνω το δεντρολίβανο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία και να φουσκώσει γύρω από τις άκρες. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;