Κατηγορίες

Μελιτζάνες με παρμεζάνα στο φούρνο

Μελιτζάνες με παρμεζάνα στο φούρνο
Μια νόστιμη καλοκαιρινή συνταγή από την παραδοσιακή κουζίνα της νότιας Ιταλίας. Parmigiana di melanzane λένε το πιάτο οι Ιταλοί, αλλά εκτός από μελιτζάνες και παρμεζάνα, περιλαμβάνει και σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα. Απλά υλικά που δένουν υπέροχα μεταξύ τους σε ένα μαμαδίστικο φαγητό με γεμάτη γεύση.

Υλικά
(για 8 μερίδες)
 
2 μεγάλες μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 1,5 εκ.
6 φλιτζάνια έτοιμη ή σπιτική σάλτσα ντομάτας
2 μεγάλα αυγά
3/4 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
3/4 φλιτζανιού συν 2 κ.σ.  τριμμένη παρμεζάνα
1 1/2 φλιτζάνια μοτσαρέλα τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. ξερό βασιλικό
ελαιόλαδο για το ταψί
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Αλείφουμε δύο ταψιά με ελαιόλαδο.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με 2 κ.σ. νερό. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με 3/4 φλιτζανιού παρμεζάνα, τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
3. Περνάμε τις φέτες μελιτζάνας από το χτυπημένο αυγό, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια, και στη συνέχεια τις πανάρουμε καλά στο μείγμα φρυγανιάς. Τις απλώνουμε σε δύο ταψιά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα από κάτω. Τις γυρνάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά. Τις βγάζουμε από το φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
4. Απλώνουμε 2 φλιτζάνια από τη σάλτσα ντομάτας σε ένα πυρέξ. Τακτοποιούμε από πάνω τις μισές μελιτζάνες. Καλύπτουμε με 2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ποσότητα από τα ίδια υλικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. παρμεζάνα.
5. Ψήνουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά, περίπου 15 με 20 λεπτά. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;