Κατηγορίες

Ριζότο με σουπιές και το μελάνι τους

30/05/2017 14:00, 0 σχόλια

Ριζότο με σουπιές και το μελάνι τους
Κλέψτε τις εντυπώσεις σερβίροντας ένα εντυπωσιακό μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς. Προτιμήστε φρέσκες σουπιές και προσέξτε όταν τις καθαρίζετε, να μην σπάσετε τον σάκο με το μελάνι, γιατί αυτό θα δώσει όλη τη νοστιμιά αλλά και το χρώμα στο πιάτο.

Υλικά
(για 6-8 άτομα)

1,2 κιλά σουπιές φρέσκες με το μελάνι τους, κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια (και τα πλοκάμια τους).
2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
6 φλιτζάνια ζωμό θαλασσινών ή ανάμεικτο με ζωμό λαχανικών
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
5 μέτρια κρεμμύδια εσαλότ, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε προσεκτικά τις σουπιές και σε ένα μπολάκι βγάζουμε το μελάνι τους. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή σε λεπτές λωρίδες, κρατώντας και τα πλοκάμια τους.
2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό σε μέτρια φωτιά. Τον διατηρούμε ζεστό.
3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη δάφνη, τα κομμάτια από τις σουπιές και τα πλοκάμια τους. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Τις μεταφέρουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στην άκρη.
4. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας μέχρι να τον πιει. Τότε προσθέτουμε ξανά 1/2 φλιτζάνι ζωμό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γίνει το ρύζι. Θα χρειαστεί περίπου 15-17 λεπτά συνολικά ώστε να είναι έτοιμο το ρύζι. Πρέπει ο κόκκος του να κρατάει λίγο και το ριζότο να είναι καλά χυλωμένο. Πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, λίγο πριν μαγειρευτεί πλήρως το ρύζι, προσθέτουμε το μελάνι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για τα τελευταία 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Το φαγητό δεν θα πρέπει να στύψει πολύ γιατί το μελάνι το κάνει να κολλάει.
5. Προσθέτουμε τις σουπιές που κρατήσαμε στην άκρη, το μαϊντανό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;