Κατηγορίες

Αυθεντική καπονάτα από τη Σικελία

Αυθεντική καπονάτα από τη Σικελία
Η κλασική καπονάτα είναι ένα γλυκόξινο κοκκινιστό μελιτζάνας με κρεμμύδι, σέλινο, κάπαρη, ελιές και κουκουνάρι. Σερβίρεται κρύο, χλιαρό ή ζεστό και είναι απόλυτα εθιστικό.

Υλικά
(για 6 άτομα)

1 μελιτζάνα
500 γρ. ντοματίνια
1 κόκκινο κρεμμύδι
1/4 φλιτζάνι ξίδι από λευκό κρασί
σελινόριζα
4 κ.σ. κουκουνάρι
20 πράσινες ελιές, κομμένες σε φέτες
10 φύλλα βασιλικού
2 κ.σ. κάπαρη με αλάτι
καστανή ζάχαρη
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
1. Κόψτε τη μελιτζάνα σε κύβους. Ρίξτε 1 κ.σ. αλάτι και ανακατέψτε με τα χέρια σας. Τοποθετήστε σε ένα σουρωτήρι και αφήστε να στραγγίξουν πάνω από ένα μπολ για 30-40 λεπτά.
2. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει σε ένα τηγάνι με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά.
3. Κόψτε τα ντοματίνια σε λωρίδες. Ψιλοκόψτε τη σελινόριζα και ξεπλύνετε καλά την κάπαρη κάτω από τρεχούμενο νερό.
4. Προσθέστε τις ντομάτες και το σέλινο στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και μετά από 5 λεπτά προσθέστε τις ελιές, την κάπαρη και τα κουκουνάρια.
5. Πιέστε απαλά τη μελιτζάνα, μεταφέρετε σε χαρτοπετσέτες και στεγνώστε καλά. Σε ένα άλλο ρηχό τηγάνι, τηγανίστε τη μελιτζάνα σε μικρές παρτίδες για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε και προσθέστε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. 
6. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέστε τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, το ξύδι, 1 κ.σ. ζάχαρη και, εάν είναι απαραίτητο, μια πρέζα αλάτι. Δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε το ξίδι να εξατμιστεί, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε. Ιδανικά, προετοιμάστε το μια μέρα νωρίτερα.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;