Κατηγορίες

Σκαλοπίνια με προσούτο και φασκόμηλο

Σκαλοπίνια με προσούτο και φασκόμηλο
Σαλτιμπόκα αλά ρομάνα (saltimbocca alla romana) λέγεται αυτό το ιταλικό πιάτο, συνταγή από την περιοχή του Λάτσιο. Πρόκειται για φιλετάκια μοσχαρίσιου κρέατος "καρφιτσωμένα" με λεπτές φέτες προσούτο και φύλλα φασκόμηλου. Ένα εξαιρετικό πιάτο που θα πετύχει να σας συγκινήσει μέσα στην απλότητά του.

Υλικά

(για 4 άτομα)

4 λεπτά φιλετάκια μοσχαρίσιου κρέατος (σκαλοπίνια)
4  λεπτές φέτες προσούτο
8 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου συν 4 για γαρνιτούρα
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο  πιπέρι
φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Βάζουμε το κάθε φιλέτο πάνω σε ένα πλαστικό φύλλο, σαν αυτό που περιέχεται στο εσωτερικό μέρος του χαρτιού περιτυλίγματος του κρεοπωλείου. Απλώνουμε πάνω του μια φέτα προσούτο, διπλώνουμε πάνω του το υπόλοιπο φύλλο και το χτυπάμε με το πλατύ μέρος ενός μπαλτά ώστε να λεπτύνει και να συγκρατηθεί πάνω του το προσούτο. Το ξετυλίγουμε από το πλαστικό, τοποθετούμε πάνω στο προσούτο 2 φύλλα φασκόμηλου και συγκρατούμε το φασκόμηλο και το προσούτο πάνω στο φιλέτο με οδοντογλυφίδες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φιλέτα.
2.  Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε 5-6 κ.σ. αλεύρι, 1 κ.γ. αλάτι  και ½ κ.γ. πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα τα φιλετάκια και από τις δύο πλευρές. 
3. Ζεσταίνουμε το λάδι και 1 κ.σ. βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι. Τοποθετούμε τα φιλέτα με τη μεριά που έχει το προσούτο προς τα κάτω και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα διατηρούμε ζεστά.
4. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, το υπόλοιπο βούτυρο και λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
5. Σερβίρουμε αμέσως τα φιλετάκια περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα και γαρνίροντας με το υπόλοιπο φασκόμηλο και φέτες λεμονιού.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;