Κατηγορίες

Ραγού πάπιας με σπιτικές παπαρδέλες

Ραγού πάπιας με σπιτικές παπαρδέλες
Μία υπέροχη ιταλική συνταγή με γκουρμέ άρωμα για να ετοιμάσετε σε ένα τραπέζι που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Τα σπιτικά ζυμαρικά θα απογειώσουν τη γεύση του πιάτου.

Υλικά

(για 4 άτομα)

4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένο
4 κλωναράκια θυμάρι
1/2 φλιτζάνι (68 γρ.) χοντρό αλάτι (ή και περισσότερο αν χρειαστεί)
4 (400 γρ.) μπούτια από πάπια
ζύμη για ζυμαρικά (βλέπε συνταγή)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
καλό ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί    
300 γρ. ντομάτες San Marzano σε κονσέρβα
35 γρ. μαύρη σοκολάτα τριμμένη
πρέζα νιφάδες τσίλι
1 κομμάτι Parmigiano
1 χούφτα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο και το θυμάρι μαζί με αλάτι και λίγους κόκκους χοντροκομμένου πιπεριού. Απλώνουμε μισό από αυτό το μείγμα σε λεπτή στρώση σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα μπουτάκια πάπιας και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Τυλίγουμε καλά το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο όλη νύχτα (για τουλάχιστον 8 και μέχρι 12 ώρες).
2. Απλώνουμε τα φύλλα ζύμης σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα κόφτη πίτσας ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. περίπου. Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ζυμαρικά αμέσως, τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα μέχρι να τα ρίξουμε στην κατσαρόλα- αν όχι, τα πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλεύρι, τα απλώνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για έως και 8 ώρες.
3. Βγάζουμε τα μπούτια από το αλάτι, τα ξεπλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
4.  Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Τσιγαρίζουμε τα μπούτια για 3 με 5 λεπτά από κάθε πλευρά και στη συνέχεια τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα καρότα. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για λίγα λεπτά, σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες με το χυμό τους και ανακατεύουμε ξανά, διαλύοντάς τες με μια ξύλινη κουτάλα. Κατόπιν, βάζουμε τα μπούτια ξανά στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2 περίπου ώρες. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν το κρέας αποσπάται εύκολα από τα κόκαλα με ένα πιρούνι.
5. Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά και τα αφήσουμε λιγάκι να «ξεκουραστούν», τεμαχίζουμε το κρέας, κρατώντας τη μισή περίπου ποσότητα λίπους του- ή ακόμα και μερική πέτσα, αν μας αρέσει- και πετώντας τα υπόλοιπα μαζί με τα κόκαλα. Έπειτα, επιστρέφουμε τα κομμάτια με το λίπος τους στην κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
6. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό να βράσει και τοποθετούμε 4 ρηχά μπολ σερβιρίσματος στο φούρνο, στους 100 βαθμούς για να ζεσταθούν.
7. Αλείφουμε ένα τηγάνι σοταρίσματος με ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις νιφάδες τσίλι και το βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Βράζουμε τις παπαρδέλες για 2 περίπου λεπτά και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε με λαβίδα στο τηγάνι, προσθέτοντας λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ανακατεύουμε για λίγο και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα ζεσταμένα μπολ και προσθέτουμε το ραγού πάνω από κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με μερικές φλούδες τυριού και λίγο μαϊντανό.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;