Κατηγορίες

Αυθεντικό πανετόνε

Αυθεντικό πανετόνε
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιταλικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό,  κάτι ανάμεσα σε γλυκό ψωμί και τσουρέκι. Αν θέλετε λοιπόν να μυήσετε εσάς και τους καλεσμένους σας στην Ιταλική κουλτούρα εδώ θα βρείτε μια εύκολη συνταγή.


Yλικά

2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά
125ml φλιτζάνι χλιαρό γάλα
150 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 αυγά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
125ml πολύ ζεστό γάλα
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 κιλό αλεύρι
2 και 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα glace
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο



Εκτέλεση

1. Βάλτε σε ένα μπολ το ζεστό γάλα και ανακατέψτε το το με τη μαγιά. Καλύψτε το μπολ και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα, σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι, ρίξτε το καυτό γάλα πάνω από το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς και αφήστε το να ξεκουραστεί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Μόλις το μείγμα είναι απλά ζεστό προσθέστε τα αυγά, το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε τα με ένα μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ύστερα, κοσκονίστε το αλεύρι και πρόσθεσε μισό από αυτό στο μείγμα. Ανακάτεψε λίγο και πρόσθεσε τη διαλυμένη μαγιά. Ανακάτεψε πάλι λίγο και πρόσθεσε το υπόλοιπο αλεύρι. Συνέχισε την ανάμειξη μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
3. Έπειτα, βάλτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την μέχρι να μαλακώσει και να μην κολλάει πάνω στην επιφάνεια.
4. Μόλις είναι έτοιμη, τοποθετήστε την σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και καλύψτε το με μία διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
5. Όση ώρα περιμένετε τη ζύμη, ανακατέψτε τα γλασαρισμένα φρούτα με το γλυκάνισο. Τοποθέτησε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πάλι και ζυμώστε την ελαφρά ανοίγοντάς την. Μοιράστε στη ζύμη τα γλασαρισμένα φρούτα όσο μπορείτε πιο ομοιόμορφα.
6. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, κυλήστε τη ζύμη με προσοχή, φροντίζοντας να ενσωματωθούν καλά όλα τα γλασαρισμένα φρούτα σε αυτή.
7. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ή τρία μέρη, ανάλογα με το μέγεθος του panettone που σας ενδιαφέρει να φτιάξετε και τοποθετήστε το κάθε τμήμα σε κυκλικού σχήματος φόρμες .
8. Για άλλη μια φορά σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσουν τα panettone σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
9. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί, δημιουργήστε στο κάθε panettone από πάνω ένα σχήμα σταυρού και αλείψτε το με βούτυρο. Ψήσε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και όταν είναι σχεδόν έτοιμα αυξήστε τη θερμοκρασία στους 190.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;