Κατηγορίες

Παραδοσιακή ισπανική παέγια

Παραδοσιακή ισπανική παέγια
Υλικά
(για 4 άτομα)

400 γρ. ρύζι για ριζότο
12 μεγάλες γαρίδες, με το κέλυφος
16 μύδια, καθαρισμένα
4 μικρά καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
2 ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
250 ml λευκό κρασί
750 ml ζωμός κοτόπουλο (συν περισσότερο αν χρειάζεται)
6-7 κλωστές κρόκου Κοζάνης
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι

*Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε και κρεατικά, όπως κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο τσορίθο και κουνέλι, κομμένα σε μικρά κομματάκια.



Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι και σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πριν αρχίσουν να ροδίζουν, ρίχνουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την πάπρικα και το σαφράν, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι οι ντομάτες να συρρικνωθούν. Ρίχνουμε και το καλαμάρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να αναμειχθεί καλά με τα υλικά.
2. Βάζουμε το κρασί και τον ζωμό να βράσουν σε ένα ξεχωριστό σκεύος και στη συνέχεια περιχύνουμε με το μείγμα το ρύζι και αλατίζουμε κατά βούληση. Ανακατεύουμε καλά και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα το ρύζι σε όλο το τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 18-20 λεπτά, ανακινώντας το τηγάνι κατά διαστήματα. Μετά από 10 λεπτά βάζουμε τις γαρίδες πάνω από το ρύζι και τις γυρίζουμε όταν γίνουν ροζ από την κάτω πλευρά.
3. Προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό ζωμό προς το τέλος του μαγειρέματος, αν το ρύζι μας φαίνεται πολύ στεγνό, και καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Αχνίζουμε τα μύδια σε ένα σκεύος με καπάκι με ένα δάχτυλο νερό. Μόλις ανοίξουν, είναι έτοιμα. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν, βάζουμε τα υπόλοιπα πάνω από το ρύζι και σερβίρουμε αμέσως.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;