Κατηγορίες

Καλοκαιρινά λαχανικά στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας (ρατατούιγ)

Καλοκαιρινά λαχανικά στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας (ρατατούιγ)
Η γαλλική εκδοχή του τουρλού ή μπριάμ. Ένα απλό και πολύχρωμο πιάτο, που στηρίζεται στη φρεσκάδα και τη νοστιμιά των φρέσκων λαχανικών, τα οποία κόβονται σε ροδέλες (ή σε μικρά κομμάτια αν προτιμάτε) και ψήνονται με σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. 

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

1 μελιτζάνα
2 κολοκυθάκια στρογγυλά
3 ντομάτες
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι πολτό ντομάτας
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
¼  κ.γ. ρίγανη
¼ κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε τον πολτό ντομάτας στο πάτο ενός ταψιού ή πυρέξ. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
2. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Πάνω στη σάλτσα ντομάτας, τακτοποιούμε τις ροδέλες λαχανικών εναλλάξ, σε όρθια θέση και στο σχηματισμό που προτιμάμε. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.
3. Καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα. Αν θέλουμε να ροδίσουν περισσότερο και να ξεροψηθούν τα λαχανικά, ψήνουμε για ένα τέταρτο ακόμα χωρίς αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;