Κατηγορίες

Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν
Ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο με πατάτες, για το καθημερινό αλλά και το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι. Φτιάξτε το και απολαύστε το αχνιστό, ως ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο μαζί με μια φρέσκια σαλάτα.

Υλικά

(για 6 άτομα)

700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένο
2 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο
2 φλιτζάνια τριμμένη γραβιέρα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο σπασμένη και ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στις άκρες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
2. Κόβουμε στη μέση τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο και με το κομμένο μέρος τρίβουμε καλά το εσωτερικό ενός πυρέξ. Αλείφουμε το πυρέξ με 1 κ.σ. από το βούτυρο.
3. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες, τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Στρώνουμε το 1/3 από τις πατάτες στο πυρέξ, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το 1/3 της τριμμένης γραβιέρας. Επαναλαμβάνουμε με δύο ακόμα στρώσεις πατάτες-αλατοπίπερο-τυρί.
4. Αφαιρούμε το σκόρδο από το ζεστό γάλα και περιχύνουμε ομοιόμορφα το γάλα πάνω από τις πατάτες. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στην κορυφή και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει  5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;