Κατηγορίες

Γκρατέν πατάτας με σπανάκι και καπνιστό τυρί

09/01/2019 20:00, 0 σχόλια

Γκρατέν πατάτας με σπανάκι και καπνιστό τυρί
Η κλασική γαλλική συνταγή σε μια πιο νόστιμη παραλλαγή με γιαούρτι, σπανάκι και καπνιστό τυρί. Το σερβίρουμε ως κύριο πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό.

Υλικά
(για 1 ταψί)

1 ½ κιλό πατάτες
1/2 κιλό τρυφερά φύλλα από σπανάκι
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. θυμάρι τριμμένο
250 γρ. γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι καπνιστό τυρί (ρεγκάτο ή μετσοβόνε) τριμμένο
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε μέτριες φέτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
2. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο και το θυμάρι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι το σπανάκι να αρχίσει να μαλακώνει. Αλατοπιπερώνουμε.
3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το γιαούρτι, τα τυριά, το μοσχοκάρυδο,  αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
4. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και στρώνουμε τις μισές πατάτες. Πάνω τους απλώνουμε το μισό περιεχόμενο του τηγανιού με το σπανάκι και το 1/3 από το μπολ με τα τυριά. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, σπανάκι και το υπόλοιπο του μπολ με τυριά, αυγά και γιαούρτι.
5. Ψήνουμε στον φούρνο για 60 λεπτά περίπου. Μετά τα 10 πρώτα λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Ελέγχουμε μια πατάτα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά, διαφορετικά ψήνουμε γιε μερικά λεπτά ακόμα. Η επιφάνεια θα πρέπει να αποχτήσει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;