Κατηγορίες

Φωλίτσες σφολιάτας με κρεμώδη γέμιση μανιταριών

07/01/2018 21:30, 0 σχόλια

Φωλίτσες σφολιάτας με κρεμώδη γέμιση μανιταριών
Οι φωλιές από φύλλο σφολιάτας (vol-au-vent στα γαλλικά) αποτελούν εγγυημένη λύση για γιορτινούς μπουφέδες και πάρτι. Με αυτήν την πεντανόστιμη κρεμώδη γέμιση από μανιτάρια θα γίνουν ανάρπαστες!

Υλικά

(για 5 άτομα)

250 γρ. έτοιμη σφολιάτα
425 γρ. μανιτάρια μικρά άσπρα τεμαχισμένα (ή και μερικά ολόκληρα)
1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ

2 κ.γ. βούτυρο
2 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα μανιτάρια
1 κ.γ. ε.π. ελαιόλαδο
½  φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ κ.γ. θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πρέζα αλάτι & πιπέρι
1 κ.γ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
½  φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το  κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και το κόλιανδρο. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γίνουν ελαφρά τραγανά και να αποκτήσουν καφέ χρώμα, περίπου 15 λεπτά συνολικά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Απλώνουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουπ πατ κόβουμε 10 στρογγυλά σαν δίσκους κομμάτια. Στους μισούς δίσκους ζύμης κόβουμε ένα στρογγυλό κομματάκι από το κέντρο τους δημιουργώντας έτσι μια τρύπα. Αλείφουμε τους μισούς δίσκους ζύμης που δεν έχουν τρύπα με λίγο γάλα και τοποθετούμε πάνω τους άλλους μισούς με την τρύπα στο κέντρο. Πατάμε ελαφρά τις άκρες να κολλήσουν. Αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να γίνεται πιο παχύρευστη. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε μέσα και το περιεχόμενο του τηγανιού με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
4. Τοποθετούμε τους δίσκους σφολιάτας σε ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
5.  Όταν έχουν φουσκώσει και έχουν ροδίσει τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Με ένα μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε λίγο την τρύπα που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο από τη ψημένη ζύμη και τη γεμίζουμε με τη σάλτσα μανιταριών.
6. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;