Κατηγορίες

Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν

Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν
Απλό, εύκολο και πολύ νόστιμο. Συνοδεύει ιδανικά το κρέας, μπορεί όμως και από μόνο του να αποτελέσει κύριο πιάτο. Ένα λευκό ξηρό κρασί του ταιριάζει απόλυτα.

Υλικά

(για 4-5 μερίδες)

1 κιλό πατάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
500 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα ( άσπρα, πλευρώτους) τεμαχισμένα
1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
220 ml κρέμα γάλακτος light
100 ml γάλα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 γρ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. έμενταλ σε κομματάκια
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

1. Πλένουμε και τρίβουμε καλά τις πατάτες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό ακαθάριστες για 7-8 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις καθαρίζουμε από τα φλούδια και τις κόβουμε σε ροδέλες  με πάχος 1 δάχτυλο περίπου.
2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα μέχρι να πιεί τα υγρά του.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα τυριά και το μοσχοκάρυδο.
4. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε τις πατάτες ανακατεμένες με τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια από το τηγάνι. Απλώνουμε επάνω την κρέμα τυριών από το μπολ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 15 ακόμα λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.
5. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;