Κατηγορίες

Σούπα bisque γαρίδας

Σούπα bisque γαρίδας
Μια βελούδινη σούπα με βάση τις γαρίδες και το κονιάκ. Παχύρευστη υφή, άρωμα θαλασσινών και εκλεπτυσμένη γεύση. Ιδανική για πρώτο πιάτο σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

(για 6-8 άτομα)

1 κιλό γαρίδες με το κέλυφος
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλους κύβους
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλους κύβους
2 κλωναράκια σέλερι, σε φετάκια
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 μέτρια φύλλα δάφνης
5 φλιτζάνια νερό
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές κρατώντας τα κεφάλια και τα κελύφη. Τις κόβουμε σε μπουκιές (εκτός από μερικές που τις κρατάμε ολόκληρες για το σερβίρισμα) και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
2. Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, το κρεμμύδι, τα κελύφη και τα κεφάλια που κρατήσαμε και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, για περίπου 5 λεπτά.
3. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον πελτέ, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.  Περνάμε το ζεστό ζωμό από σουρωτήρι σε ένα πυρίμαχο δοχείο και πετάμε τα στερεά.
4. Βάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά τις υπόλοιπες 3 κ.σ. βούτρο. Μόλις αρχίσει να αφρίζει ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να σκουραίνει, περίπου 4-5 λεπτά.
5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο-λίγο το κονιάκ και στη συνέχεια το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν, τις γαρίδες που είχαμε φυλάξει, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε  και σιγοβράζουμε για 8-10 περίπου λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να μαλακώσουν οι γαρίδες.
6. Μοιράζουμε το περιεχόμενο στα πιάτα, βάζουμε στο κέντρο κάθε πιάτου 2-3 ολόκληρες γαρίδες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;