Κατηγορίες

Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν

Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν
Μια συνταγή για να φτιάξετε με τα αγαπημένα μίνι λαχανάκια του χειμώνα ένα χορταστικό και νόστιμο πρώτο πιάτο. Ιδανικό και για να συνοδεύσετε ψητά κρεάτα σε ένα πιο επίσημο τραπέζι. 

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

700 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι γάλα
1 αυγό
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 φλιτζάνια τριμμένα τυριά (ρεγκάτο και κασέρι)
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα λαχανάκια. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του.
2. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία.  Σταματάμε το ανακάτεμα όταν το μείγμα αρχίσει να συμπυκνώνεται. Προσθέτουμε τότε το αυγό, αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και τη μισή ποσότητα από τα τυριά ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα λαχανάκια σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα καλύπτουμε με την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η επιφάνεια.
4. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;