Κατηγορίες

Τάρτα με κουνουπίδι και καραμελωμένα κρεμμύδια

06/12/2017 16:00, 0 σχόλια

Τάρτα με κουνουπίδι και καραμελωμένα κρεμμύδια
Μια πολύ γευστική τάρτα που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τη σχέση σας με το κουνουπίδι. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια ταιριάζουν απόλυτα με τη γλυκιά γεύση του κουνουπιδιού και τα διάφορα τυριά.

Υλικά
(για 1 μέτρια τάρτα)

Για τη ζύμη

1 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
3-4 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση

1 μεγάλο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
200 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 μεγάλα αυγά
1 κ.σ. λάδι τρούφας (προαιρετικά)
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/3  κ.σ. ζάχαρη καστανή
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

1. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα. Προσθέτουμε  και το κρύο νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Την πατάμε να ανοίξει σε δίσκο, καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί για τάρτες και απλώνουμε το φύλλο, να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε αρκετά σημεία, καλύπτουμε την επιφάνειά της με ξερά φασόλια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.
3. Βράζουμε για 5 λεπτά τα μπουκετάκια κουνουπιδιού σε αλατισμένο νερό, τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Τα σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με το λάδι τρούφας και τα φυλάμε στην άκρη.
4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια. Μετά από 3-4 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Αν χρειαστεί  προσθέτουμε και 2-3 κ.σ. νερό. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, το μασκαρπόνε, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
6. Με ένα πινέλο απλώνουμε τη μουστάρδα στη βάση της τάρτας. Επάνω τοποθετούμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το μπρόκολο. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα από το μπολ και πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και την παρμεζάνα.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η επιφάνεια. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε για 15-20 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;