Κατηγορίες

Ρολό κιμά με γλάσο κόκκινου κρασιού

Ρολό κιμά με γλάσο κόκκινου κρασιού
Υλικά
(για 6 άτομα)

450 γρ. κιμά αρνίσιο
220 γρ. κιμά χοιρινό
220 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες άσπρο ψωμί σάντουιτς, κομμένες σε κομμάτια
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 μεγάλο αυγό
1 μεγάλο κρόκο αυγού
2 κ.σ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
1 1/2 κ.γ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. χοντρό αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
3/4 φλιτζανιού φρεσκοτριμμένο τυρί Parmigiano Reggiano
1/4 φλιτζανιού ξερά ψίχουλα ψωμιού
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 1/4 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. μελάσα
1 πρέζα μπαχάρι
ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα κομμάτι ψωμιού με το γάλα και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν πάστα. Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, τον κρόκο, τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και τα ξερά ψίχουλα ψωμιού και ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν καλά.
2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσει, περίπου 7 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τον αρνίσιο, το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κιμά και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα. 
3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και το πατάμε με τα χέρια μας να ανοίξει σε σχήμα οβάλ. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να σφίξει αλλά να μην ψηθεί τελείως.
4. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι συνδυάζουμε το κόκκινο κρασί με τη ζάχαρη, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη μελάσα και το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζουμε μέχρι να γίνει παχύρρευστο και σιροπιαστό, περίπου 15 λεπτά.
5. Αλείφουμε το ρολό με το μισό γλάσο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά περισσότερο, ή μέχρι το θερμόμετρο που έχουμε βάλει στο κέντρο να δείξει 65  βαθμούς. Αλείφουμε και το υπόλοιπο γλάσο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
6. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;