Κατηγορίες

Βοδινό στιφάδο με πράσο

Υλικά 
(για 4-6 άτομα)

3 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο περισσότερο για το πασπάλισμα 
1 κιλό βοδινό κρέας (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε κομμάτια 
Μισό μεγάλο γλυκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε χοντρές ροδέλες, πλυμένο καλά σε κρύο νερό και στραγγισμένο 
2 κ.σ. ντοματοπελτές
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί 
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
3-5 φλιτζάνια νερό
1 φρέσκο φύλλο δάφνης
1 μεγάλο κλωνάρι δενδρολίβανο
1 κλωνάρι θυμάρι
1 κλαδάκι φασκόμηλο
2 ξυλάκια κανέλας
λίγο τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού  
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση 
1. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κρέας και στη συνέχεια το βάζουμε στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές, για 5-6 λεπτά.
2. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί και το ξίδι, ξύνουμε με μια ξύλινη σπάτουλα τα κομματάκια του κρέατος και των λαχανικών από τον πάτο της κατσαρόλας και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
3.  Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό, 2 κουταλάκια αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και την κανέλα. Δίνουμε μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 2 ½ ώρες. Τσεκάρουμε συχνά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να προσθέσουμε περισσότερο νερό αν χρειάζεται. 
4. Αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλλα, μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και τον μαϊντανό. 
5. Σερβίρουμε με πατάτες, ρύζι ή κριθαράκι. 
...........................................


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;