Κατηγορίες

Πάπια ψητή με σάλτσα από ρόδι και καρύδια

Πάπια ψητή με σάλτσα από ρόδι και καρύδια
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 πάπια γύρω στα 2 κιλά 
3/4 φλιτζανιού συν 2 κ.σ. μέλι
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι συν 2 κ.σ. καρύδια, χωρίς το κέλυφός τους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 1/2 φλιτζάνια σιρόπι ροδιού
3 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι & πιπέρι 

Εκτέλεση 
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένουμε, στεγνώνουμε καλά και καθαρίζουμε από τα εμφανή λίπη και τις άκρες των φτερούγων την πάπια. Κάνουμε χαρακιές στο στήθος (διαγώνια, στο δέρμα), πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και την αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες πριν την ψήσουμε. 
2. Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι 
3. Περιχύνουμε το μέλι πάνω από την πάπια και τη βάζουμε στο κέντρο του φούρνου, με το στήθος προς τα πάνω, να ψηθεί για 30 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο, τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και πετάμε το λίπος που έχει συγκεντρωθεί στο ταψί. Την ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία: τη γυρίζουμε με το στήθος προς τα πάνω, αφαιρούμε το λίπος και την επιστρέφουμε στο φούρνο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και την ψήνουμε για 1 1/2 ώρα (μέχρι οι χυμοί να ρέουν καθαροί όταν την τρυπάμε στο παχύτερο σημείο του ποδιού). 
4. Όσο η πάπια ψήνεται, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε στο κρεμμύδι για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου, το σιρόπι ροδιού και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Ελέγχουμε και διορθώνουμε τα καρυκεύματα.
5. Βγάζουμε την πάπια από το φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν την κόψουμε. Σερβίρουμε τα κομμάτια της πάπιας γαρνιρισμένα με φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό και τη σάλτσα χωριστά, σε ένα μπολ. 


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;