Κατηγορίες

Κόκορας κρασάτος (Coq au vin)

Κόκορας κρασάτος (Coq au vin)
Μια κλασική γαλλική συνταγή για κρασάτο κόκορα με μανιτάρια και κρεμμυδάκια. Βασικό συστατικό του πιάτου αποτελεί το κόκκινο κρασί Βουργουνδίας (εσείς επιλέξτε ένα καλής ποιότητας κόκκινο ξηρό κρασί), το οποίο μεταδίδει στον κόκορα όλα τα αρώματά του μέχρι το κόκαλο.

Υλικά

(για 6 άτομα)

1 κόκορα (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής), κομμένο σε μερίδες 
1, 2 λίτρα ξηρό κόκκινο κρασί
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
15 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, καθαρισμένες
300 γρ. καπνιστή πανσέτα ή μπέικον, κομμένο σε κύβους 
2 κ.σ. βούτυρο
300 γρ. λευκά μανιτάρια
15 κρεμμυδάκια στιφάδου
2 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τον κόκορα. Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε τα κομμάτια του κόκορα και προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού, τη δάφνη και το φρέσκο θυμάρι. και περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε τον κόκορα σκεπασμένο στο ψυγείο για 24 ώρες.
2. Βγάζουμε τον κόκορα από το ψυγείο, σκουπίζουμε τα κομμάτια καλά με απορροφητικό χαρτί. Πετάμε την δάφνη, το θυμάρι και τα πιπέρια, σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε τα λαχανικά.
3. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Τσιγαρίζουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα απ' όλες τις μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα τοποθετούμε σε πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά που κρατήσαμε μαζί με το σκόρδο για 2-3 λεπτά και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μαρινάρα που κρατήσαμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1 1/2 με 2 ώρες.
4. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον ή την πανσέτα μέχρι να πάρε χρώμα και να ξεροψηθεί. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε το μισό βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τα κρεμμυδάκια για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμυδάκια και το μπέικον.
5. Όταν ο κόκορας είναι σχεδόν έτοιμος, παίρνουμε λίγο από το ζουμί του, διαλύουμε το αλεύρι σε αυτό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμα για να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;