Κατηγορίες

Βουτυρένια τάρτα (galette) με δαμάσκηνα

Βουτυρένια τάρτα (galette) με δαμάσκηνα
Μια υπέροχη τάρτα γαλλικής προέλευσης, με βουτυράτη ζύμη που φτιάχνεται εύκολα, γεμιστή με ζουμερά και γευστικά δαμάσκηνα. Στην ίδια συνταγή μπορείτε να βάλετε και άλλα φρούτα εποχής, όπως ροδάκινα και βερίκοκα.

Υλικά
(για 8 άτομα)

Για τη ζύμη
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1/4 κ.γ. αλάτι
1/3 φλιτζανιού νερό παγωμένο

Για τη γέμιση
1 κιλό δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε φέτες
1/4 φλιτζανιού συν 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
3 κ.σ. αλεσμένα αμύγδαλα
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1/2 φλιτζάνι καλής ποιότητας μαρμελάδα δαμάσκηνο, βερίκοκο ή σμέουρο (περασμένη από σίτα αν έχει κομματάκια)



Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τις παλάμες μας, τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την κάνουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε ένα φύλλο μετρίου πάχους διαμέτρου περίπου 24 εκ. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζουμε  1/4 φλιτζανιού ζάχαρη με τα αλεσμένα αμύγδαλα και το αλεύρι. Απλώνουμε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη αφήνοντας κενό στις άκρες. Τοποθετούμε τις φέτες δαμάσκηνου από πάνω και τα κομματάκια βούτυρο εδώ κι εκεί. Πασπαλίζουμε με το 1/3 φλιτζανιού της ζάχαρης, κρατώντας στην άκρη 1 κ.γ. Κλείνουμε την τάρτα ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης, έτσι ώστε η μέση της να μείνει ακάλυπτη. Πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. ζάχαρη. 
3. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 1 ώρα στη μέση του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα δαμάσκηνα και να ροδίσει καλά η τάρτα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω από το ζεστό φρούτο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;